2007.06.20. 09:54

A Volkswagen egy önműködőre átalakított Passattal indul az idei DARPA Urban Challenge-en, ahol robotvezérlésű járművek mérik össze tudásukat. Idén egy hatvan mérföld hosszú, városi közlekedési körülményeket szimuláló pályán zajlik majd a verseny, ahol az autóknak el kell kerülni a forgalom egyéb résztvevőit, kereszteződéseken és körforgalmakon kell áthajtaniuk, lehetőleg baleset nélkül.
A Passat Junior névre hallgató autórobotot a Volkswagen kaliforniai kutatóbázisának dolgozói és a Stanford Egyetem tudósai közösen építették. Átalakították a DSG váltót, a szervokormányt, az elektromos gázpedált és a kéziféket is. Dr. Burkhard Huhnke, a Volkswagen elektronikai kutató-laboratóriumának vezetője a következőket nyilatkozta:
Még bőven van lehetőségünk továbbfejleszteni a személyautók intelligens elektronikai rendszereit. A DARPA Challenge-re kifejlesztett megoldások biztonságosabbá és élvezhetőbbé teszik a közlekedést napjaink túlzsúfolt útjain.
A VW 2005-ben már nyert ilyen versenyt, akkor Stanley, egy átalakított Touareg, 132 mérföldet teljesített teljesen önállóan mindenféle probléma nélkül hat óra ötvennégy perc alatt. Junior már túl van az induláshoz szükséges KRESZ-vizsgán, hamarosan kiderül, meg tudja-e ismételni Stanley sikerét.