A Lotus fejleszti a VW nagy kupéját?

2007.07.23. 13:36

A brit Autocar munkatársai figyeltek fel az elmúlt hetekben a Lotus hetheli bázisa környékén mászkáló, wolfsburgi rendszámot viselő furcsa prototípusokra. Egy bennfentes lotusos arról számolt be az újságnak, hogy a mérnökök a VW nagy kupéján dolgoznak. A legutóbbi pletykák arról szóltak, hogy a következő Phaeton alapjaira épülő kupét a Mercedes SL közvetlen ellenfelének szánják.
Az autók, melyekről képeket egyelőre nem hoztak nyilvánosságra, erősen rövidített tengelytávú Audi A8 kupéknak néztek ki, de arányaik megfeleltek egy nagyméretű kupénak. Bár hivatalosan még nem erősítették meg a modell körüli feltevéseket, az A8-ra alapozott prototípusok alapján arra lehet számítani, hogy az autót az A8 alumínium térvázára építenék, ami logikus lépésnek tűnik azután, hogy a Mercedes bejelentette, hogy az SL következő generációját is alumíniumból készítik.
A Phaeton Ferdinand Piech gyermeke, ő volt az, aki a meglehetősen lassú eladások ellenére is erőlteti a projekt folytatását, és valószínű, hogy az ő tekintélyes nyomására van szükség a típus második generációjának megépítéséhez. Elképzelhető, hogy egy kupéváltozat megjelentetése, felpörgethetné a döcögő eladásokat.
A VW-Lotus együttműködésnek még egy érdekes aspektusa van. A VW már február óta folytat tárgyalásokat a maláj Proton megvásárlásáról, és a távol-keleti cég portfoliójába tartozik a Lotus is. Így a felvásárlással a VW és a Lotus közötti szálak még szorosabbra fűződnének.