Jön a VW Golf BlueMotion

2007.08.14. 10:06

A Frankfurti Autószalonon mutatkozik be a harmadik csökkentett fogyasztású Volkswagen modell a Polo és a Passat BlueMotion változata után.


A Golf ugyanazt az átprogramozott elektronikájú 1,9 literes, 105 lóerős turbódízel motort kapja meg, amely a Passat BlueMotiont mozgatja, de nem ez az egyetlen trükk a fogyasztás mérséklésére. Az autó fenéklemezének átalakításával, a felnik cseréjével és néhány más apró trükkel a légellenállási tényezőt 0,32-ról 0,3-re csökkentették, és kisebb ellenállású gumiabroncsokat, valamint 0,3 barral nagyobb előírt guminyomást alkalmazva a gördülési ellenállást is sikerült visszafogni.


Az apró, de egymás hatását erősítő változtatások eredményeképp a Golf BlueMotion 4,5 liter gázolajjal is megtehet 100 kilométert vegyes ciklusban, azaz hat decivel kevesebb üzemanyagot fogyaszt, mint a jelenlegi is kapható 105 lóerős Golf TDI. Kevesebb üzemanyagból persze kevesebb szén-dioxid szabadul fel a motor működése során: 135 helyett csupán 119 gramm kilométerenként.

A Golf BlueMotion ugyan már szeptember közepén bemutatkozik, de a gyártása csak az év végén indul, a forgalmazást pedig csak 2008-ban kezdik meg.