Európába jönnek a Ssangyong luxusautói

2007.08.23. 13:45

A kis koreai autógyártót eddig csak terepjáróiról ismerhettük, de úgy néz ki, két éven belül a luxusautók piacán is megjelenik a márka.


Galéria - kattintson a képre

A Ssangyong régóta gyárt Mercedes technikán alapuló prémium-modelleket, de ezek eddig csak Dél-Koreában voltak igazán ismertek. Ez a Mercedessel kötött megállapodás eredménye volt, amely szerint a koreaiak csak terepjárókkal jelenhettek meg Koreán kívül, a régi E osztályon alapuló típusaikat pedig csak otthon forgalmazhatták.

Legújabb modelljük, a WZ kódjelű felső középkategóriás szedán viszont már önálló konstrukció – bár valószínűleg még Mercedes eredetű motorokat szerelnek bele – így erre a típusra, és a később bemutatkozó luxusmodellekre már nem vonatkozik a megállapodás. A WZ-t tanulmányautóként már az idei Frankfurti Autószalonon bemutatják a közönségnek, így a vásárlóknak lesz idejük megszokni a luxusautón feltűnő Ssangyong emblémát, mire a típus végleges változatának forgalmazása két éven belül megindul Európában.

A WZ méretei és tejesítménye alapján leginkább az Audi A6, az 5-ös BMW vagy a Mercedes E osztály vetélytársa lehet, bár kérdéses, hogy a megfelelő presztízs híján képes lesz-e labdába rúgni az említett típusok mellett a zsúfolt európai luxusautó-piacon.