Kis dízelmotort fejleszt a Toyotának az Isuzu

2007.08.24. 10:26

Eddig is sejtettük, hogy a Toyota személyautó-dízelmotorjai fejlesztésében számít az Isuzu segítségére, de amerikai újsághírek szerint a tervek kezdenek konkrét formát ölteni.

Állítólag egy új négyhengeres motorcsalád kialakításába fogtak bele, amellyel előbb csak bővíthetik, majd ki is válthatják a Toyota jelenlegi dízelmotor-kínálatát. Az első korszerű szériagyártású Isuzu-Toyota dízelmotor ismereteink szerint egy 1,6 literes négyhengeres lesz, amellyel a Yaris és az Auris következő generációjában találkozhatunk először, de később a jelenleg használt 1,4, és 2,2 literes turbódízel motorokat is közösen kifejlesztett motorcsalád tagjaira cserélik. A fejlesztést a dízelmotorok építésében hatalmas tapasztalatokkal rendelkező Isuzu mérnökei vezetik majd, a Toyota elsősorban az anyagi hátteret biztosítja a munkához.

A Toyota eddig önállóan fejlesztette európai modelljeibe szánt négyhengeres dízelmotorjait, de tapasztalatok, és megfelelő mérnöki kapacitás híján a fejlesztés lassú és költséges, így a japán gyártó ezen a téren nehezen tart lépést az európai konkurensekkel. Ezért is jött kapóra, hogy a GM-től megvásárolhatták az Isuzu részvényeinek 5,9%-át, hiszen a kisebbik japán gyártónál működik a világ egyik legnagyobb dízelmotor-fejlesztő központja.