Yamaha motort kap a Toyota iQ?

2007.10.15. 10:15

A japánok állítólag minden eszközzel igyekeznek felgyorsítani a városi kisautó fejlesztését, ezért még külső segítséget is igénybe vesznek a fejlesztésnél.

A Frankfurtban leleplezett iQ-tanulmány szériaváltozatának nagyon olcsónak kell lennie, hogy a világon mindenütt kelendő árucikk lehessen, és már 2009 elején piacra kellene kerülnie a Toyota tervei szerint. Ugyanakkor az autó jelenleg nem sokkal több üres formatanulmánynál, a japánoknak még el kell készíteniük egy új platformot a típus számára, és egy új motort is, amely egyszerűbb, és kevesebb alkatrészből áll, mint az eddigiek. Az ideális megoldás egy kéthengeres volna, de ilyen motorja a Toyotának nincsen, ezért a hírek szerint a Yamahához fordultak segítségért. A pletykák szerint az új motor maximum egy literes lesz, és egy már létező motorkerékpár-motor képzi a fejlesztés alapját.

Mindez e pillanatban persze csupán spekuláció, de lehet némi valóságtartalma, hiszen a TDM 900-as kéthengerese némi átalakítással akár autók hajtására is alkalmas lehet.