Küszöbön a Lada és a Fiat együttműködése

2007.10.17. 14:58

A két autógyártó tegnap megtette az első lépést az egykori kapcsolat feltámasztásának irányába. Az AvtoVAZ és a Fiat vezetése szándéknyilatkozatot írt alá járművek, motorok és alkatrészek közös fejlesztéséről. A részletekről egyelőre mindkét fél hallgat. Azt mondják, a következő hónapokban dolgozzák ki a végső megállapodást, amelyből már az is kiderül, mit kezd egymással a Lada és a Fiat.

Az AvtoVAZ számára az olasz gyártóval való együttműködés hatalmas lehetőségeket rejt. Korszerű technológiához juthatnak, amellyel modernizálhatják a kínálatukat, anélkül, hogy maguknak kellene finanszírozniuk az új modell összes apró alkatrészének fejlesztését. Korábban már más cégekkel is tárgyaltak, és egy darabig úgy nézett ki, hogy a Magna-Steyr lesz a befutó, de most már valószínűbb, hogy inkább a Fiat segítségét veszik igénybe. Ugyanakkor nem egészen világos, hogy a Fiat miért ment bele a tárgyalásokba. Az olaszoknak már van oroszországi partnerük. A Severstal Auto a Fiat egyes személyautóinak gyártására rendezkedett be, és a két cégnek jelentős közös motorgyártó kapacitása is van Oroszországban.

A sors fura fintora, hogy bár az ezredforduló környékén úgy nézett ki, a General Motors lehet a Lada megmentője, mégis a Fiat csinálhat újra korszerű autógyártót az orosz cégből, amely bő negyven éve az AvtoVAZ megalapításában és a jelenlegi üzemek felépítésében is segédkezett.