Megbukott a Volkswagen-törvény

2007.10.24. 13:08

Az Európai Bíróság szerint a VW önállóságát védő törvény nincs összhangban az EU alapelveivel, ezért Németországnak meg kell változtatnia azt.

A Volkswagen részleges privatizációja idején, 1960-ban meghozott törvény szerint az autógyártó részvényesei akkor is csak 20%-os szavazati joggal rendelkezhetnek a cégen belül, ha a tulajdoni hányaduk ennél magasabb. Ugyanakkor a német szövetségi kormány, és Alsó-Szászország tartomány különleges előjogokkal rendelkezik, két-két tagot delegálhatnak a Volkswagen felügyelő-bizottságába. Mindez a bíróság döntése szerint ellentétes a tőke szabad mozgásának elvével, mivel a gyakorlatban lehetetlenné teszi, hogy a cég új tulajdonos kezébe kerüljön. A német kormányzat a döntés értelmében hamarosan módosít a törvényen, így elvben szabaddá válik az út a Volkswagen felvásárlása felé.

A döntés első számú haszonélvezője a Porsche lehet, amely már most a részvények 31%-át tartja a kezében, és a pletykák szerint további részesedést próbál vásárolni a cégben, hogy megszerezze a teljes irányítást. Egyelőre úgy néz ki, más cég hiába próbálná a piacon levő részvények megszerzésével átvenni a hatalmat a Volkswagennél a jelenlegi vezetőség akarata ellenére, mivel a Porsche és Alsó-szászország tartomány együttesen 51%-ot birtokol a cégben.