Chevrolet egyterű Opel Zafira alapon?

2007.11.06. 10:07

Az Opel egyik vezetője szerint egy kompakt egyterű-családdal folytatódik a General Motors globális fejlesztéseinek sora. Ebben a kategóriában a Zafirán kívül eddig nem kínált mást a GM, de a vezetés úgy döntött, egyetlen modell nem elegendő, így készül a Chevrolet jelvényes kivitel is.

A fejlesztés alapját egy vadonatúj, Global Delta MPV7 jelzésű platform adja, amelyet a Zafira következő generációja számára alakítottak ki az Astra utódjánál is használt Delta padlólemez átalakításával. Az első típus, amely erre az alapra épül, 2009-ben érkezik, és Chevrolet jelvényt visel majd, így egyaránt piacra kerülhet Észak-Amerikában és Európában. A Zafira következő generációjának európai bemutatása lesz a GM következő lépése, de erre legkorábban 2010-ben kerülhet sor. Utolsónak az Opel egyterű Amerikának szánt, Saturn márkajelzésű változatával találkozhatunk a következő évtized elején.

A következő Zafira és Chevrolet jelvényes testvérmodellje újabb bizonyítéka annak, hogy a GM-nél valóban működni kezdett a globális fejlesztési modell, amelyről évekig csak beszéltek. Az első ilyen projekt az Opel Antara, a Chevrolet Captiva és az új Saturn Vue típusokból álló család kialakítása volt, és úgy néz ki, a GM vezetése eredményesnek találta a módszert, így a jövőbeli tömegmodelleket – így az Astra, a Corsa és a Chevrolet Spark utódait is – is eleve így tervezik majd, egységes műszaki tartalommal, de több, eltérő formatervvel.