Jövőre jön az új Lotus Eagle

2007.11.06. 14:22

A brit sportkocsigyártó egy harmadik modellsorozattal tölti ki az Elise és a 2009-re várható Esprit közt tátongó űrt.

Az Eagle a Lotus vezérigazgatója, Mike Kimberley szerint egy újabb középmotoros, 2 + 2 üléses kupé lesz, keresztben beépített Toyota V6-ossal. A típusból többféle változat is készül, egyebek közt vászontetős kabriót is készítenek, sőt, az amerikai és japán vásárlók nyomására szekvenciális, robotizált váltóval is elérhető lesz az Eagle, annak ellenére, hogy a Lotus korábban határozottan elutasította ezt a megoldást. Az Eagle először 2008 júliusában, a London Motor Show-n lesz látható, de a forgalmazását csak 2009 elején indítják be.

Kimberley azt is elmondta, hogy az Eagle bemutatásával párhuzamosan az Esprit utódját is tovább fejlesztik, bár a munka tovább tart, mint ahogy korábban sejteni lehetett. A vezetőség ugyanis visszautalta a kész típust a fejlesztőkhöz, mondván, hogy az autó nem hordoz magában eleget a Lotus klasszikus vonásaiból. Így a végleges Esprit-utód, amely valószínűleg új nevet is kap, csak 2009 végén mutatkozhat be, és gyártás megindítása pedig áthúzódhat 2010-re, annak ellenére, hogy a sportkocsinak az eredeti tervek szerint már az idén piacra kellett volna kerülnie.

A Lotus 2004-ben állította le a régi Esprit gyártását, mivel a típus nyolchengeres motorját nem érte volna meg a szigorodó emissziós normákhoz igazítani. Így a cég kínálata jelenleg az Elise roadsterből, és annak különféle változataiból, így a zárt Exige-ból és a kényelmesebb, tágasabb belső terű Europából áll.