Mazda szadabidőautó MX-5 alapon?

2007.11.28. 12:08

A japán gyártó európai részlegének vezetője indította el a fura pletykát, amely szerint a Mazda egy apró, hátsókerék-hajtású városi szabadidő-autó elkészítésén dolgozik.

James Muir egy interjúban említette meg a szokatlan ötletet, bár igen kétértelműen fogalmazott.
"Szeretnénk egy olyan SUV-ot, amely kisebb, és személyautószerűbb. Talán egy hátsókerék-hajtású platformot volna érdemes használnunk, és van is egy ilyenünk, a Mazda MX-5 padlólemeze" - mondta Muir. Emellett azt is megemlítette, hogy egy ilyesfajta autó prototípusa talán már 2008 őszére elkészülhet. Az ötlet azért tűnik furcsának, mert a legtöbb szabadidő-autónak létezik összkerékhajtású változata, az MX-5-ös platformja azonban nem kínál ilyen lehetőséget, és ahhoz, hogy a helyzet változzon, a Mazdának jelentős összeget kellene fejlesztésre áldoznia. A japán gyártónál azonban még arra is sajnálják a forrásokat, hogy elkészítsék az MX-5 egy erősebb változatát, amelyre pedig valóban volna igény. Nehéz elképzelni, hogy éppen egy összkerékhajtású hajtáslánc-változatra költenék a pénzt.

Sokkal valószínűbb, hogy a pletykákban szereplő CX-5 típus a Mazda3 utódjának alapjaira épül majd. Ha a Mazdánál tartják a jelenlegi, szűk hat éves modellváltási ciklust, akkor a hármas utódját már 2008 vége felé láthatjuk, és aligha lehet komoly akadálya, hogy a kompakt modellel egy időben egy nagyobb hasmagasságú, és kissé eltérő formatervű változatot is elkészítsenek. A Mazda kompakt platformjából ráadásul sokkal inkább megérné összkerékhajtású kivitelt készíteni, mivel a négykerék-hajtású személyautók iránt Japánban igen nagy a kereslet.