A Tatának csak a Land Rover kell?

2008.02.20. 12:32

A legfrissebb pletykák szerint az indiai ipari óriásnak nem kell a Jaguar, csak a Land Rover kedvéért kezdett tárgyalni a Forddal. A Tata vezetése állítólag arra készül, hogy a Jaguart szinte azonnal továbbadja, miután nyélbe ütötte az üzletet a Forddal. Emellett a Land Rovert sem hagynák meg jelenlegi formájában: egyes típusainak gyártását egy vadonatúj üzembe költöztetnék, Indiába.

Ez az egyelőre meglehetősen bizonytalan menetrend nem nélkülözi a logikát. A Tata még mindig a hazai piacra koncentrál elsősorban, Indiában viszont a rossz úthálózat miatt szinte eladhatatlanok a Jaguar sportos luxusmodelljei. Ugyanakkor drága terepjárókat viszonylag nagy mennyiségben lehet értékesíteni. Az olcsóbb Land Roverek indiai gyártása is ésszerű lépésnek tűnik, hiszen így lehet a leggyorsabban nyereségessé tenni a brit terepjáró-gyártót. A drágán dolgozó és munkáltatóikkal szemben szervezetten fellépő brit munkások helyett indiaiakat alkalmazva akár a többszörösére is emelkedhet a profit.

Szerencsére a Ford korábbi befektetéseinek köszönhetően a Jaguar egyre vonzóbb felvásárlási célpont más cégek számára is: az XK és az XF modelleket nagyon jól fogadta a piac, így aligha okoz majd gondot a Tatának, hogy továbbadja a patinás brit márkát.