Titkos Abarth-Lotus megállapodás?

2008.07.29. 13:50

A Fiat nemrégiben újjáalakított Abarth-részlege híresztelések szerint megállapodást kötött a Lotusszal a következő generációs Elise padlólemezének használatáról az Abarth harminc év után első, saját márkás sportautójához. A tervek szerint az új kétüléses, könnyű építésű típus 2011 körül kerülhetne az európai piacra, az Abarth csúcsmodelljeként. Bár egyelőre semmilyen utalást nem tettek az autó külsejére, a leftlanenews.com grafikusai készítettek egy számítógépes rajzot arról, milyen lehet majd az autó.
Nem csak a héja lesz eltérő az Elise-től, a hajtását is házon belül oldaná meg az olasz cég, egy turbófeltöltéses 240 lóerő körüli négyhengeressel, ami bőségesen elegendő lenne a tervek szerint 900 kg körüli autó sportos mozgatásához.
Luca de Meo, Abarth-főnök a Cinquecento Abarth bemutatóján kotyogott, igaz csak feltételes módban.
"Egy nap talán bemutathatunk egy saját fejlesztésű Abarthot, de házon belül egyelőre még nincsenek meg ehhez a forrásaink."
A jelenleginél valamivel hosszabb és szélesebb új Elise-kasztni a 2010-es generációváltásnál mutatkozik be, majd egy évvel ezután készül el a rá épülő Abarth sportautó. De Meo ugyan nem ismerte el a Lotus alapú Abarth létezését, de a következő szavak árulkodónak tűnnek:
"Nem fogjuk állandóan váltogatni a modelleinket, és nem akarunk nagyon széles választékot kialakítani. Jobban hiszek abban, hogy jobban járhatunk két-három modell folyamatos, hosszútávú fejlesztésével, ahogyan a Porsche is teszi a 911-essel."
Tekintve, hogy az Elise immár 13 éve sikeres autó, lehetséges, hogy de Meo ezzel a két mondattal többet árult el, mint eredetileg szeretett volna.