Még több Fiat 500-as készül

2008.08.19. 13:28

Az eredetileg tervezett mennyiség több mint háromszorosa készülhet a múltidéző kisautóból, de az elmúlt egy év rendelései alapján még ez a mennyiség is kevésnek bizonyulhat.

A Fiat 500-asból a bemutató idején évente csupán 58 ezer példány elkészítését tervezték, de a dráguló benzin, és a jól eltalált forma Európa egyik legnépszerűbb városi kisautójává tette a Fiat minijét. 2007 júliusa és 2008 júniusa között, azaz mindössze 11 hónap alatt 230 ezer példányt rendeltek belőle, így a Fiat a gyártás folyamatos bővítése ellenére is csak kullog az események mögött. Először évi 120 ezerre, aztán évi 145 ezerre emelték a termelést, a legutóbbi bővítések nyomán pedig már 195 ezer 500-as készülhet Tychiben, de ugyanezeken a gyártósorokon készül majd az új Ford Ka is, így csak idő kérdése, hogy mikor növi ki az 500-as a lengyel üzemet.

Ráadásul a Fiat Panda, amely szintén itt készül, ugyancsak töretlenül népszerű, egyelőre az 500-asnél is több készül belőle, így a Fiatnak feltétlenül lépnie kell a közeljövőben. Korábban szó volt róla, hogy Olaszországban is gyártásba kerülhetne valamelyik kisautó, de az sem kizárt, hogy a nemrég felvásárolt Zastava üzemet használnák erre a célra, ahol egyébként egy harmadik kisautó, a Topolino munkanéven futó háromajtós készül majd Európa számára.