Astra EcoFlex: spórolós dízel az Opeltől

2008.08.29. 11:38

A többi európai autógyártóhoz hasonlóan a GM Europe is bővíteni igyekszik alacsony fogyasztásra kiélezett modelljeinek körét. Az Opelnél EcoFlex néven fut ez a sorozat, amelyet a Corsával nyitottak meg, és most az Astrával folytatnak.

A recept ugyanaz, mint az összes hasonló (BlueMotion, Econetic, Greenline...) típusnál: a fogyasztás csökkenését sok apró módosítás együttesen adja. Az Astra EcoFlex a GM saját, 1,7 literes dízelmotorjának 110 lóerős változatát kapja meg, átdolgozott motorvezérlő programmal, amely egyebek közt alacsonyabb alapjáratot biztosít, illetve a szokásosnál hosszabb végáttételű hajtással. Az autó orrán is végeztek néhány apróbb módosítást, leültették a futóművet, és az autó alját is teljesen leburkolták, így csökkent a légellenállás is, a gördülési ellenállást is visszafogták az új gumiabroncsok révén, és az autó tömegéből is sikerült 30 kilogrammot lefaragni.

A végeredmény papíron meggyőző: szabványos vegyes ciklusban 4,5 literre csökkent az autó fogyasztása 100 kilométeren, ami egy teljes literrel kevesebb, mint az azonos teljesítményű Astra 1,7 CDTI modellé. A fogyasztással arányosan persze a szén-dioxid-kibocsátás is mérséklődött, méghozzá 119 g/km-re. Az átalakításoknak köszönhetően az autó végsebessége is megnőtt, 180-ról 188 km/h-ra, viszont nyilván nem véletlen, hogy gyorsulási adattal nem dicsekszik az Opel: a hosszabb váltó miatt valószínűleg érezhetően lustább az EcoFlex változat.

Vetélytársaihoz hasonlóan az Opel is arra törekszik, hogy az összes, nagy tömegben előállított típusából legyen ilyen, csökkentett fogyasztású kivitel, így a Corsa és az Astra mellett rövidesen bemutatkozik az Insignia EcoFlex kivitele is, később pedig nyilván a Zafira és a Meriva is átesik egy-egy hasonló kúrán. Mindez azonban csak egyfajta előjáték: amit ma még csak ezek a típusok kínálnak, azt négy év múlva a legtöbb tömegmodell valószínűleg már alapkivitelben is tudni fogja, ugyanis 2012-től Európában minden autógyártónak teljesítenie kell a 120 g/km-es szén-dioxid-kibocsátási átlagot.