Milliós visszahívás a GM-nél

2008.09.01. 15:06

Nem elég, hogy alig vásárolják a detroiti óriás autóit, de még a már eladottakra is költenie kell a gyártónak. A General Motorsnak ugyanis csaknem egymillió járművet kell visszahívnia világszerte egy apró, ám annál kellemetlenebb hiba miatt.

Pontosabban 944 ezer, 2006 és 2008 között gyártott Buick Enclave és Lucerne, Cadillac DTS és Escalade, Chevrolet Avalanche, Silverado, Suburban és Tahoe, GMC Acadia, Sierra és Yukon, valamint Hummer H2-es és Saturn Outlook érintett az akcióban – azok a példányok, amelyekbe elektromos szélvédőmosó-fűtést szereltek. A jelentéktelennek tűnő alkatrész ugyanis hajlamos zárlatot kapni, amitől egyrészt más elektromos rendszerek is elszállhatnak, másrészt teljesen váratlanul ki is gyulladhatnak az autók.

A javítás persze filléres munka, de így is dollármilliókba fog kerülni a vásárlók értesítése és a hiba elhárítása, nem is beszélve a visszahívás okozta presztízsveszteségről. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy az érintett autók közül csupán néhány tucat szürkeimport-példány lehet Európában, mivel ezek közül egyetlen típust sem forgalmaznak a kontinensen.