Castagna Tender Two: Fiat 500 a strandra

2008.09.08. 13:03

Nem csak a Fiatnál emlékeznek nosztalgiával az 1960-as évek homokfutóvá alakított 500-asaira: a milánói Carrozzeria Castagna is ezt a témát választotta legújabb tanulmányautójának témájául.

Az eredeti tetejétől megszabadított 500-as utasait rossz időben csupán egy esernyőszerűen a fejek fölé boruló vászondarab védi, az ablakok közül is csak a szélvédőt hagyták meg, és ajtó sem maradt az autón. Oldalt ugyanakkor a karosszéria merevítése és az elöl ülők biztonságérzete kedvéért a küszöb jó másfél arasz magas lett. További formai finomság a küszöbre és a sárvédőkre illeszkedő sötét műanyag betét, illetve az utastér peremén végigfutó fa rátét: ezektől nyeri el az autó jellegzetes hangulatát.

Ha csak ennyiben különbözne a Tender Two a széria 500-astól, már az is elég lenne a közönség figyelmének felkeltésére, de a Castagna tervezői nem elégedtek meg ennyivel. Az eredeti Fiat motor és váltó a kukában végezte, helyette a svájci MES-DEA elektromos hajtásláncát építették be. A Castagna szerint ezzel a tanulmány végsebessége 130 km/h-ra, hatótávolsága pedig 140 km-re nőtt - egy ilyen nyitott strandjárgány számára ennyi is bőségesen elegendőnek tűnik. E villamos hajtáslánc egyik előnyös tulajdonsága – amellett, hogy csendes és tiszta –, hogy egész gyorsan tölthető: elvben négy óra alatt teljesen újratölthetők az akkumulátorai, szemben a legtöbb sorozatgyártású villanyautóval, amelyeknél tipikusan legalább hat-nyolc órába telik ugyanez a művelet.