Mexikóban is készül a következő Astra

2008.09.15. 15:32

A General Motors jelenleg is kínálja a kompakt Opelt Észak-Amerikában Saturn márkanéven, de eddig nem sikerült befuttatni a típust.

A vásárlók érdeklődése ugyan nem hiányzik, de a belga import az euróhoz képest egyre gyengébb dollár miatt túl magas árat eredményez. Csak az elmúlt egy évben bő 6%-ot drágult az Astra Észak-Amerikában, pedig eleve drágább volt valamivel, mint kategóriatársai. Ráadásul az áremelések ellenére sem hoz pénzt a GM-nek, amire pedig igen nagy szükség volna mostanság. A megoldás a helyi gyártás volna, de a jelenlegi Astrát egy éven belül leváltják, így már nem volna értelme nagyobb összeget fektetni bele. A következő, 2009-ben érkező generáció ugyanakkor már nemcsak Európában készül majd, hanem az Atlanti-óceán másik oldalán is: állítólag már hozzá is fogtak a gyártás előkészítéséhez a GM egyik mexikói üzemében.

A helyi gyártással jelentősen csökkenthetik a költségeket, hiszen nemcsak a valutaváltási veszteségtől szabadulhatnak meg, de Mexikóban a munkaerő is olcsóbb, és a szállítási költség is jóval alacsonyabb lesz. Így elképzelhető, hogy néhány éven belül Amerikában is sikeres típus válik az Opel Astrából.