Jön a Formula 2 Audi motoros versenyautókkal

2008.09.17. 14:22

Egyelőre kétségtelenül a Formula 1 a legismertebb, legnézettebb együléses autóverseny, de a második lépcsőfok szerepére egyre több sorozat pályázik.

A legújabb utánpótlás-versenysorozatot maga az FIA kezdte szervezni: a tervek szerint felélesztik a Formula 2 nevet, amelyet 1984 óta nem használtak. A versenyzők az F2-ben ugyanúgy egyen-versenyautókkal állhatnak majd rajthoz, mint a többi hasonló sorozatban, például a GP2-ben vagy az A1GP-ben. Számos részlet tisztázatlan még, de az FIA célja, hogy egy szezont 200 ezer euróból végig lehessen versenyezni. A szervezéssel az egykori F1-es versenyzőt, Jonathan Palmert bízták meg, aki amellett, hogy négy brit versenypálya - Brands Hatch, Caldwell Park, Oulton Park és Snetterton - tulajdonosa, korábban maga is szervezett hasonló kupát Formula Palmer Audi néven. Így nem is meglepő, hogy az F2-es versenyautókhoz az Audi szállítja majd a motorokat - állítólag turbófeltöltéses, 1,8 literes négyhengeresekről volna szó, amelyek legalább 400 lóerősek lesznek. A karosszériát állítólag a Williams tervezi, bár a gyártást valószínűleg Palmer cége, a MotorSport Vision végzi majd.

Az F2 sikere nyilván azon múlik majd, hogy sikerül-e felhívni rá a versenyzők, a támogatók, a csapattulajdonosok és persze a nézők figyelmét. A legbiztosabb módszer az volna, ha néhány versenyt az F1 betétfutamaként rendezhetnének, bár ezért a státusért nyilván meg kell majd harcolni a Bernie Ecclestone érdekkörébe tartozó GP2-vel. A versenysorozatot várhatóan 2009 tavaszán indítják útjára.