A Fiat-PSA minifurgon az év haszonjárműve

2008.09.25. 10:14

A Citroën Nemo, a Fiat Fiorino és a Peugeot Bipper nyerte el a International Van of the Year 2009 díjat, amelyet Hannoverben adtak át a három gyártó képviselőinek.

A húsz tagból álló nemzetközi zsűri az összesen adható 140-ből 112 pontot adott a török Tofasnál készülő hármasikreknek. A második helyen szintén egy ikerpár, a Citroën Berlingo-Peugeot Partner duó végzett. A Nemo/Fiorino/Bipper trió esetében a zsűri egyértelműen az újítás szándékát értékelte, hisz - bár a következő megállapítást mostanság meglehetősen elcsépelték - a PSA és a Fiat lényegében új kategóriát nyitott az alig 3,86 méter hosszú, mégis 610 kilogramm teherbírású és 2,5 köbméteres rakterű furgonnal. Házon kívül nincs is igazi vetélytársa az ikreknek, talán csak a jóval esetlenebb Renault Kangoo Compact, amely azonban valamivel szűkebb, és csak három ajtóval készül.

A Van of the Year címmel egy időben adták ki az Év Teherautója (Truck of the Year 2009) és az Év Autóbusza (Bus of the Year 2009) díjakat is. Az előbbit a Mercedes-Benz nyerte az Actros MP3 típussal az Iveco Eurocargót megelőzve, míg az utóbbi az alacsony padlós Setra S415 NF típusnak jutott.