Leleplezték a Mazda3 ötajtós változatát

2008.11.25. 11:53

Tegnap még csak a gyári kémfotókon láthattuk az új csapott hátú kompaktot, de a Mazda a mai napon nyilvánosságra hozta a típus első gyári képeit is.

Az új hármas arányai nem térnek el jelentősen az elődmodelléitől - a Mazdánál alighanem megtartották a régi platformot, erre utal az oldalablakok és a tetővonal szinte változatlan kialakítása - mégis teljesen új modellről beszélhetünk, hiszen az autó látható részleteit teljesen átdolgozták. A részletmegoldások a Mazda2-esről és a Mazda6-osról már ismerősek lehetnek: az első sárvédők jellegzetes formája, a hűtőrács nélküli orrkialakítás és a ferde metszésű fényszórók is jól illeszkednek az új márkaimázshoz.

A hivatalos premier előtt bő egy héttel viszonylag kevés adatot hoztak nyilvánosságra, csupán annyit árultak el, hogy milyen motorok kerülnek az új Mazda3 európai változatába. Nagy meglepetések nincsenek: az 1,6 literes 105 lóerős és a 2 literes, 150 lóerős benzinmotor, illetve az 1,6 literes, 109 lóerős PSA-Ford dízel változatlanul kerül át a megújult típusba, egyedül a kétliteres turbódízelt váltják le a Mazda6-osban már bemutatott 2,2 literes dízelmotor 150 és 185 lóerős változataival. Egyelőre nem tudni, hogy az Amerikában bemutatott négyajtós változat 2,5 literes, 170 lóerős benzinmotorja is felbukkan-e az európai változatokban, de erre is van némi esély.

A Mazda3 csapott hátú kivitelét december 3-án láthatjuk először a Bologna Motor Show-n, a forgalmazása pedig 2009 első felében indul Európában.