Az Audi A4 lenyomta a konkurenciát

2009.01.20. 12:27

Hazai pályán, Németországban utasította maga mögé az A4-es a 3-as BMW-t és a Mercedes C-osztályt, sőt, a Volkswagen Golfon kívül minden mást is.

Az A4-es jelenleg futó generációját , amely elődeinél érezhetően tágasabb lett, 2007 őszén mutatták be, azaz a tavalyi volt a típus első teljes éve. Ráadásul a kombi csak tavasszal érkezett meg, az S4 jelzésű sportváltozatot pedig még el sem kezdték forgalmazni. Így is sikerült azonban 98 714 példányt eladni Németországban, ráadásul úgy, hogy az év végén kirobbant hitelválság sem látszott meg az eladásokon. Az Audi eddig egyértelműen a harmadik volt a BMW és a Mercedes mögött a prémium kategóriában, de most úgy tűnik, az erősorrend gyorsan változik, méghozzá az ingolstadtiak javára. És nem csak egy különösen szerencsésen sikerült típus átmeneti tündökléséről van szó: 2008-ban az A6-os és a TT is piacvezető volt a saját kategóriájában.

Az Audinak persze jól jött a válság, hiszen a BMW és a Mercedes eladásai meredek zuhanásba kezdtek. Ugyanakkor ma már egyáltalán nem tűnik lehetetlennek a cégvezetés néhány éve még sokakat megmosolyogtató célkitűzése, hogy az Audit a következő évtizedre a prémium kategória legkelendőbb márkájává tegyék.