Tovább romlanak a Toyota kilátásai

2009.02.06. 15:32

A japán gyáróriás háromszor akkora veszteséggel zárhatja a 2008-2009-es üzleti évet, mint korábban sejteni lehetett.

Azt már tavaly decemberben sejteni lehetett, hogy a Toyota veszteséges lesz, de akkor még azt remélték, megússzák 150 milliárd jenes deficittel. Az utóbbi két hónapban azonban a vártnál is nagyobb mértékben estek az eladások több jelentős piacon, így a helyzet még rosszabb, mint korábban gondolták. Az új előrejelzések szerint március végéig 450 milliárd jenre is nőhet a cég üzemi vesztesége, ami az elmúlt évek masszív nyeresége után ugyan nem sodorja végveszélybe a Toyotát, de hosszabb távon komoly problémák forrása lehet.

A probléma a váratlan kereslet-csökkenés: a Toyota gyárai évi 10 millió autó előállítására volnának képesek, jelenleg azonban úgy néz ki, a 2008-2009-es eladások nem haladják meg a 7,32 millió autót, azaz a kapacitás negyedrésze kihasználatlan maradt. Ez azt jelenti, hogy ha a helyzet nem javul rövid időn belül, akkor a Toyota is több ezer dolgozójától lesz kénytelen megválni, sőt, akár teljes gyárakat is bezárhatnak.

Nem ad hitelt autóra a bank? Kell a pénz a házfelújításra, ezért mégis megtartja a tízéves Mondeót, de már köhög, és javítani kéne? Tavaly még büszke volt rá, de ma már soknak tűnik a Carina kilencliteres fogyasztása? Vagy egyszerűen csak jó és olcsó akkut keres? Olvasgassa a Válságblogot, amelyben mind több, a krízissel kapcsolatos megoldási ötlettel állunk elő. Kattintson ide, autózzon velünk benzinpárán, tartsa fenn verdáját hulladékpapír-áron!