Két új Mazda sportkocsi a láthatáron?

2009.02.16. 08:20 Módosítva: 2011.03.09. 10:13

Miközben a riválisok sorra szabadulnak meg fejlesztés alatt álló sportkocsi-projektjeiktől, a Mazda állítólag a szabadon maradó piac letarolására készül.

A legújabb információk szerint a Mazda nem csupán egyetlen Wankel-motoros modellt tervez bemutatni a közeljövőben, hanem rögtön kettőt: az új RX-7-est, egy könnyű kétüléses modellt, és az RX-8-ast felváltó nagyobb, négyszemélyes RX-9-est. Az autókban állítólag egy új fejlesztésű motor dolgozik majd, a 2007-es Taiki tanulmányban bemutatott Renesis 16X szériaváltozata. A korábbi Mazda Wankelekre jellemző 1,3 literről 1,6 literre növelt kamratérfogatú, kéttárcsás szerkezet a becslések szerint legalább 270 lóerős lesz, ugyanakkor mintegy 20%-kal alacsonyabb fogyasztást ígér, mint meglehetősen iszákos elődei. A pletykák szerint a sportkocsikhoz vadonatúj, dupla kuplungos, hatfokozatú váltót is készítenek, és az autók tömegét is igyekeznek minimalizálni: mindkét modell könnyebb lehet 1,2 tonnánál.

Mindez egyelőre persze nem több, mint spekuláció és híresztelés, de a Mazdától nem volna meglepő egy ilyen rizikós húzás. Az MX-5-össel és az RX-8-assal már többszörösen bizonyították, hogy képesek nagyszerű sportkocsikat készíteni, méghozzá elfogadható áron, a forgótárcsás motor pedig még ma is vonzó alternatíva a komplikáltabb és nehezebb dugattyús motorokkal szemben, főleg ha sikerül úrrá lenni a magas fogyasztáson.