Ultra brutális Golf GTI-R

2009.03.13. 09:27

Tavaly novemberben megjelentek olyan képek a neten, melyeken a hatodik generációs Golf GTI látszott alig álcázva. Januárban kiderült, az alig álcázott GTI valójában maga volt a hús-vér modell, ami gyártásba kerül. Adatok is napvilágot láttak, kiderült, hogy az ötödik generációs Golfhoz képest motorerő tekintetében nem sok változott, az új GTI kétliteres turbómotorja 210 lóerős, vagyis összesen 5 száralékkal lett erősebb, az autó 7,2 másodperc alatt gyorsul fel álló helyzetből százra.

A legújabb hírek szerint ez tudatos lépés volt a Volkswagen részéről, azért nem durvították el a GTI-t, hogy piacra dobhassanak egy jóval brutálisabb R változatot, mely a leköszönő R32 helyén keletkező űrt hívatott betölteni. Az új sorozat, mely vélhetően a GTI-R nevet kapja majd, valószínűleg Frankfurtban mutatkozik majd be. Az autó nevét illetően mennek a találgatások, vannak, akik szerint a Golf R20 lesz a nyerő.

Az új hot-hatch 270 lóerős motorja egy hatsebességes kézi váltón keresztül mind a négy kereket hajtja. Várhatóan a dupla kuplungos DSG váltóval is megrendelhetik majd a csúcs-Golfot a jövendőbeli tulajdonosok. Pontosan nem tudni, de a becslések szerint valahol 5 másodperc körül ugrik a kocsi 0-ról 100-ra, végsebessége várhatóan valamivel jobb lesz a GTI végsebességénél. A GTI-R legfőbb vonzerejét azonban nem a nyers erő, hanem az összkerék-hajtás adja, hiszen európai riválisai – Focus RS, Megane RS – elsőkerék-hajtásúak.

Az új modell forgalmazását az év vége felé kezdik meg. Várhatóan még ebben az évben bemutatják majd a Scirocco R változatát is, méghozzá a 24 órás versenyen a Nürburgringen.