Csökkenti a Prius árát a Toyota

2009.04.02. 14:04

A japán gyártó igyekszik versenyképesebbé tenni új hibrid modelljét a Honda Insight-tal szemben, ezért a tervezettnél vagy 12%-kal olcsóbban adja az új Priust Japánban.

A Toyota eredetileg 2,33 millió jenes - átszámítva kb. 5,3 millió forintos - áron szerette volna piacra dobni a Prius harmadik generációját, ám belátták, hogy túl nagy lenne az árkülönbség az 1,89 millió jenért (4,3 millió forintért) kapható új Honda Insight-tal szemben. Épp ezért a Toyota 2,05 millió jenre (4,6 millió forintra) csökkentette a Prius 3 indulóárát. Ezzel az alap-Prius nagyjából annyiba kerül majd, mint egy közepesen felszerelt Insight, így valamivel versenyképesebb lehet. Ráadásul a régebbi Prius 2 is forgalomban marad Japánban és az Egyesült Államokban, és ugyanolyan olcsó lesz, mint a Honda hibrid ötajtósának legegyszerűbb változata. A Honda üzletét persze így is nehéz lesz elrontani, hiszen a forgalmazás első heteiben többször annyit adtak el az Insightból, mint eredetileg tervezték.

Európába az év közepén érkezik meg a harmadik generációs Prius, méghozzá az eddig ismert adatok szerint közel hatmillió forintos áron, nagyjából egymillióval drágábban az Insightnál. Ráadásul Európában állítólag nem forgalmazzák tovább a régi Priust, helyette várhatóan az Aurisból készül viszonylag olcsó benzin-elektromos kivitel 2010-től.