Már készül a Lotus Elise következő generációja

2009.05.11. 08:22

Úgy tűnik, már jövőre bemutatkozhat a Lotus sikermodelljének harmadik generációját. A koncepció nem változik, de új formatervre, és talán más motorokra számíthatunk.

A Lotus Elise első generációja 1996-ban jelent meg, és az alumínium vázszerkezetű, ultrakönnyű, szinte primitív, de elképesztően közvetlen élményt nyújtó középmotoros sportkocsi azonnal sikert aratott, gyakorlatilag megmentve a céget a megszűnéstől. Azóta kétszer változtattak rajta lényeges pontokon: 2000-ben átszabták a műanyag burkolatot, 2004-ben pedig lecserélték az MG-Rover K sorozatú motorjait a Toyota változó szelepvezérlésű négyhengeresére. Úgy tudjuk, a 2010 vége felé érkező új változat ismét új karosszériát kap, és valószínűleg megpróbálják tovább csökkenteni a tömegét is, anélkül persze, hogy ez a funkcionalitás vagy a vételár rovására menne. Egyelőre nem tudni, hogy a Toyota motort is lecserélik-e, habár a japán gyártó saját modelljeiben már nem használja az 1,8 literes, 192 lóerős négyhengerest, így nem kizárt, hogy a Lotus is más megoldást keres.

A sportkocsigyártó az Elise felváltása mellett más terveket is dédelget, például az Evora kupé nyitott változata és az új Esprit is bemutatkozhat még 2011-ben, ha minden a cégvezetés tervei szerint alakul.