Külön is eladó a GM roadster-gyára

2009.05.12. 12:50

A Corvette-en és a Camarón kívül nemigen marad sportos modell a GM kínálatában: a Pontiac Solstice és a Saturn Sky napjai is meg vannak számlálva. A GM azonban nem ragaszkodik hozzá, hogy megszüntesse az olcsó sportkocsikat előállító üzemet.

"Ha valai megkeresne minket azzal, hogy átvenné a Wilmingtonban működő gyárat, nyitottan fogadnánk" - fogalmazott a GM vezérigazgatója. A kérdéses üzemben jelenleg a vállalat olcsó sportkocsijának háromféle változata készül: a Pontiac Solstice, a Saturn Sky és az Európában forgalmazott Opel GT. Egyes elemzők párhuzamot vonnak a GM gyára és a Dodge Vipert előállító kis üzem között, mondván, hogy ha a Chrysler nem tudta eladni saját sportkocsi-gyárát, akkor a General Motorsnak sincs rá sok esélye, hogy szabaduljon a magáétól. A párhuzam azonban nem teljesen pontos, hiszen a GM Kappa platformjára épülő sportmodelleket sokkal nagyobb sorozatban lehet előállítani, mint a Dodge Vipert, és arra is nagyobb az esély, hogy az üzem a későbbiekben akár önmagában is nyereségessé váljon.

Nem csodálkoznánk rajta, ha akár egy komolyabb autógyártó is kapna az alkalmon, és ajánlatot tenne a GM-nek, hiszen ilyen alkalom ritkán adódik, és a korszerű Kappa platformban hatalmas fejlesztési potenciál rejtőzik. Bár a GM-nek nem igazán sikerült, némi továbbfejlesztéssel akár a Mazda MX5 valóban veszélyes riválisa is elkészíthető a Solstice-Sky páros alapjaira. Most már csak az a kérdés, hogy kinek van manapság pénze egy ilyen kockázatos lépésre.