Elhalasztja a VW felvásárlásának folytatását a Porsche

2008.11.26. 13:33

A sportkocsigyártó vezetése azt mondja, kivárják, míg ismét kedvezőbbek lesznek a gazdasági körülmények, és csak azután növelik tovább részesedésüket a Volkswagen csoportban.

A Porsche jelenleg a VW részvények 42,6%-át tartja a kezében, így még nem szerezte meg a többségi részesedést Európa legnagyobb autógyártójában, de a lehetőség a kezükben van, hiszen további 31,5%-ra van vételi opciójuk, azaz lényegében bármikor 74,1%-ra növelhetik a részvénycsomag méretét, megszerezve ezzel az abszolút többséget a vállalaton belül. A sportkocsigyártó vezérigazgatója, Wendelin Wiedeking úgy fogalmazott, hogy a jelenlegi gazdasági környezetben egyre irreálisabb, hogy még az idén megszerezhetik a Volkswagen részvénytöbbségét, de egyelőre nincs is miért sietniük. Ennek ellenére továbbra is az a céljuk, hogy 2009-re 75% fölé növeljék tulajdoni hányadukat a VW csoportban.

Egyes elemzők szerint valószínű, hogy a vásárlás lelassítása nem csupán a kedvezőtlen gazdasági háttér miatti aggodalmak miatt szükséges. Alighanem a Porschének is időre van szüksége, egyrészt hogy tárgyalhasson a tranzakció ellen tiltakozó szakszervezetekkel, másrészt hogy hagyja reális szintre esni a VW részvények árfolyamát, amelyet saját maga pumpált fel nemrég vásárlási terveinek bejelentésével.

Egyelőre mindenki csak találgat arról, hogy a Porschénak pontosan mik a szándékai a VW felvásárlásával. Vannak olyan vélemények, amelyek szerint a Porsche gyakorlatilag a VW háta mögé bújva szeretné kikerülni a 2012-ben bevezetésre kerülő szén-dioxid-kibocsátási korlátozásokat, amelyeknek aligha tudnának megfelelni a típusválaszték teljes cseréje nélkül. Ezen kívül más épkézláb elmélet nemigen született a stuttgarti vállalat hosszabb távú céljaival kapcsolatban, bár az már most biztosnak látszik, hogy ha a VW-t a váratlan hatalomátvételtől védő törvényt az EU megszünteti, akkor a Porsche többségi tulajdonosként teljhatalmat nyer a nála ötvenszer több autót előállító autógyár felett.