V8-asok főztek Kolontáron

2010.10.10. 16:17 Módosítva: 2010.10.10. 18:40

princeygor 2010-10-05 16:19:22
Bakonyi Zoltánnak, a MAL igazgatójának üzenem, hogy roppant esélyes a Legköcsögebb Nyilatkozó-díjra, most már igazán befoghatja.
"Kérdeztük Bakonyi Zoltánt, hogy mit tesz az ajkai timföldgyár és a MAL Magyar Alumínium Zrt. a károsultak, a települési önkormányzatok gyors megsegítésére.
- Természetesen a cégnek vannak most méltányossági feladatai, amiben tudunk segítünk, egyeztetünk a polgármesterekkel, hogy mire van szükségük. A későbbi helyreállítási, kártérítési kérdésekben azonban csak a szakértői vélemények elkészülte, a katasztrófa okainak megállapítása után tudunk döntéseket hozni - mondta a cégvezető. Bakonyi Zoltán maga is járt hétfőn az iszappal elöntött településeken, szerinte sok helyen az iszapot "egy erős slagos lemosással el lehet távolítani".

MOPAR88 2010-10-05 17:26:04
Szerintem a magyar állam is felelős.

colosV8 2010-10-05 18:46:47
A pofám leszakad a híradótól, komolyan. Elképesztő. Ja, meg a gyárigazgató kikéri magának, mi az, hogy felfüggesztik a működést? Hétfőre azonnal állítsák vissza a működési engedélyt, ők dolgozni akarnak, nem érnek rá ilyenre. LELŐNI!

bone 2010-10-05 18:48:21
Felmentünk a lovardához, onnan rálátni a tározóra. A tározó sarka dőlt ki, de a saroktól vissza, dombnak fel is ellepett mindent. Átjöttem Devecseren. A patak mentén kb. kétszáz méteres sávban méter magasan áll a vörös iszap. Itt Kolontáron a szó legszorosabb értelmében Zoli házánál állt meg a folyam. Talán ha három méterre tőle. Minden utca le van zárva. Átmentünk a templomdombon, le a leginkább sújtott területre. Zoli azt mondja, itt házak álltak. Most semmi. A távolban a házakon 3 méter magas vörös nyom. Az iszap büdös, aki látott síkköszörűt, amit folyadék hűt, na, pont olyan a szaga. Tévécsatornák mindenütt, katonák unatkoznak, rengeteg a mentőautó, rendőr, katasztrófavédelmis. Látszólag tanácstalankodik mindenki.

bone 2010-10-05 18:51:53
Megérkezett a mobil pontonhíd. Három szállító jármű hozta. A hidat elsodorta a betonnal vegyes hordalék. Pestről más az egész. Olyan távoli, szörnyülködünk, de itt teljesen más, érezni a feszültséget és a szomorúságot a levegőben. A helyiek nylon zacskókban viszik a megmaradt ruháikat az utcákon. Gyalázatos látvány.

colosV8 2010-10-05 18:53:08
Készenlétis rendőrrel beszéltem. Azt mondta, hogy pokoli látvány az egész, meg az állatoknak a lemart bőr, megvakult kutya macska minden, pokoli vörösség mindenhol. Ezért írtam délután, adjak a fasznak a kezébe a slagot, had menjen végig...

tomsawyer 2010-10-05 18:59:52
Maradandó hatásai miatt rosszabb lesz, mint az árvíz. Magamat ismerve én biztos infarktust kapnék a tehetetlen düh miatt.

arab 2010-10-05 19:49:24
Nagyon szívszorító ez a kép. Olvasni lehet Zoli arcáról... Nagyon sajnálom őket, és az ott élő embereket. Minden tiszteletem a tiétek, István hogy lementetek segíteni, és Robinak is. Szervezzetek gyűjtést "ahogy szoktuk" és tegyétek közzé a számlaszámot. Robinak biztos nagy segítség lesz pár ezer forint, hogy biztosíthassa a meleg kaját. Sokunk nem tud ott lenni személyesen, de valahogy szeretnénk mi is segíteni, ha már máshogy nem tudunk.

Chabyka 2010-10-05 20:23:48
Ez tetszik:
"A MAL Zrt. vezetőinek korábbi állítása szerint a vörösiszap emberre nem veszélyes anyag, nem okoz maradandó károsodást. Pintér Sándor erre reagálva felcsattant és közölte, hogy ha a cégvezetés szerint nem veszélyes az anyag, akkor azt javasolja nekik, hogy fürödjenek meg benne. Szerinte az anyag nagyon is veszélyes, égési sérüléseket és akár vakságot is okozhat."

somi 2010-10-05 20:26:43
Jól mondta. Alattomos, szemét fos cucc. Először csak viszket. Behatol a bőr alá. Nem felülről kezdi ki, hanem belülről, elkocsonyásítja a szöveteket, gyakorlatilag lerohasztja a bőrt. Az elkorhadt szövetet ki kell vágni, aztán vagy kap a páciens egy jó nagy fertőzést és belehal, vagy túléli. Szerintem is meg kéne fürödniük benne.

bopat 2010-10-05 20:35:06
Az itteni tv-ben is vezető hír volt ma este az eset. Persze azonnal felmérték az itteni tározókat, elrendelték a szigorú vizsgálatokat. Az egyik ilyen tározó itt van nem messze tőlünk, az ottani szakik felvitték a tévéseket oda, de ők azt mondják, hogy ők ezt a technológiát már 20 éve nem használják. Az általuk használt technológia lényege, hogy a lebontott melléktermék (nem emlékszem pontosan mi volt az) ott marad a bányában, tehát nem a gyárban történik meg a lebontási folyamat. Tehát ez sokkal környezetbarátabb, igaz valamivel drágább is.

ponticsabi 2010-10-05 21:12:49
22 h után tudok nyitni egy számlát, mert 21-22 ig zárás van. Ha az összegyűlt pénzt jeepzoli hasznosítaná, több esély lenne, hogy tényleg oda kerüljön ahova kell, és ne osztogassanak maguknak belőle, akiknek a kezén átmegy. mint a miskolci esetnél is.

ponticsabi 2010-10-05 22:43:59
Mostantól a számla él a Citibanknál. A számláról a pénzt csak Bone és/vagy Jeepzoli jelenlétében fogom felvenni, illetve átadni, amikor is látható és ellenőrizhető lesz, hogy nem volt közben "megpiszkálva" Meg a rendszámom alapján úgyis megtudható, hol lakom.

jeepzoli 2010-10-05 23:18:15
Na itt vagyok! Nálam alszik bone és Lior! Békési Robi lakókocsiban szunyál. Reggel sátrat állítanak és főznek! Délután csatlakozom hozzájuk. Reggel dolgoznom kell. Az élet nem áll meg. Kell a pénz. Most főleg! A baj, hogy bármikor átszakadhat a másik gát, ami sokkal-sokkal nagyobb, mint az előző. Szóval, ha az átszakad... rábaszunk. Mindenki rábaszik. Akik lejöttek hozzám, azok is! Nagy a veszély. Szájukba rágtam: ha harangoznak éjjel, vagy szirénáznak, fussanak fel a dombra! Akkor jön a lavina. A másik gát szivárog! Repedésekkel teli! Eső szakad! Ez sem használ.

wireface 2010-10-05 23:41:55
Balázs elmondta, hogy van olyan hely, ahol vagy harminc méter mély egy ilyen tározó, mivel először gödröt csináltak, aztán, amikor látták, milyen sok ilyen szar van, gátat köré! Amikor meg belepottyant egy buldózer, nem is nagyon keresték, mert nem volt értelme. A másik baj meg, hogy az elmúlt ötven évben csak egy kicsit cementálták a földet a gát körül! Statika???????

jeepzoli 2010-10-05 23:47:58
Mondjuk ennél nagyobb baj nem lehet már. Ökológiai katasztrófa. Mi lesz, ha felszárad az iszap, és a szél hordja össze-vissza? Nemcsak mi kapunk belőle, hanem mindannyian. Persze mi nagyobb dózisban. A házam hiába nem sérült. Semmi baja, de konkrétan 0 Ft az értéke jelenleg. Ki akarna venni egy lúgos vidéken házat??? Szóval mégis van bajom rendesen.

Mrs.Lior 2010-10-06 10:09:33
Sziasztok! Kriszta vagyok, Lior felesége. Tegnap este regisztráltam, mivel a fiúk ott aludtak Kolontáron, és jobbnak láttam, ha legalább veletek tudok kommunikálni, ha esetleg baj történik velük ott az iszapban. Tegnap este alig bírtam elaludni, de szerencsére a fiúk jól vannak, és már a sátrat is felállították egy dombra.

Mrs.Lior 2010-10-06 11:15:27
Most beszéltem Zoli feleségével. Éppen kaját főznek, és kávét is osztanak. Visszaengedték a lakosokat a házaikhoz, a cuccuk zacskóban. ZACSKÓBAN! Mi maradhatott ott épségben, ha egy zacskóban elfér? El sem tudjuk képzelni, milyen érzés lehet az, amikor az embernek a megmaradt holmija egy szatyor cucc, amit kihozhat a házából utólag. Ez egyszerűen borzasztó. Nagyon sok mindenre lesz szüksége azoknak az embereknek.

Cordoba 2010-10-06 11:29:30
Lányok-fiúk!
Bagheera felajánlását tolmácsolom nektek! Telefonon beszéltünk reggel, és elmondta, hogy a tombolaautót, ami bone műhelyében van, használatra fogható állapotban, felajánlja arra a célra, hogy a fórumos srácokat (Robi, Tamás, István, Laci) egy csapat le tudja váltani. Ők úgysem fognak haza jönni, míg a kiküldetésüket nem érzik betöltöttnek, de legalább ha egy éjszaka a váltó csapat hagyja őket aludni, már az is nagy segítség lenne. Pénz van benzinre, ezt is Bagheera ajánlotta fel. Szóval kellene pár ember, aki le tud utazni, segíteni a segítőket.

TRUCK-1 2010-10-06 11:48:31
Hali !
Most beszéltem a Robival. Nem kell lemenni. Én kb. 14 h-kor megindulok egy VW T5 el, ha el kell ott menni valami alapanyagot venni, vagy hasonló, de erre sincs konkrét szükség. Tudom, Bagíra, hogy szeretnél segíteni. Ezt tegnap kibeszéltük. Van köztünk 1600 km. Nem tudsz segíteni, és az autóra jelenleg nincs szükség. Katasztrófaturista van lent bőven, nem kell több.

Bagheera 2010-10-06 11:54:51
Pityu bácsi!!! Ne mondd, hogy nem kell! 1600km, de itt ülök a gép előtt és nem sírok, hanem bőgök! Holnap, ha tudok, indulok! Megbolondulok abba, hogy nem tudok ott lenni!!!

john smith 2010-10-06 12:10:46
RESPECT, SRÁCOK! Ennek a katasztrófának a méreteit még talán azok sem fogták fel, akik elszenvedték. Ez a szar már beszivárgott a talajba, el fogja érni a talajvizet. Ezt a mennyiséget semlegesíteni nemigen lehet, szerintem meg se fogják próbálni. Majd a természet feldolgozza, úgy száz év alatt.

StangMan 2010-10-06 12:51:00
"A 1752 is segélyvonal, de azt magánalapítvány üzemelteti, asszem arról korábban ment a vita, hogy ők eltesznek belőle működési költségekre rendesen." No komment... Egy segélyvonalat miért nem tudnak a telefonszolgáltatók díjmentesen üzemeltetni? Mások nyomorából, és megint mások jó szándékából miért kell embereknek megélniük???
Felháborítónak tartom, hogy ilyenkor a pénzben dagonyázó nagy cégek (bankok, biztosítók, telefontársaságok) nem tudják saját harácsoló magukat szembeköpni, és azt mondani, hogy felajánlunk 50-100 milliót... és nem a sajtóhíreikben nagy szájjal hirdetett pár tízezres, esetleg százezres, nevetséges adományaikra verni a melleiket...

Mrs.Lior 2010-10-06 12:51:07
Nem kell ahhoz odamenni, hogy tudjunk segíteni. Akinek van gyereke, az képzelje csak el, milyen lehet az, hogy a gyerek kedvenc játékai, vagy talán az összes játéka odalett, és holnap, meg holnapután nincs mit ráadni, mert a kis ruhácskái, cipői iszaposak, nem lehet kimosni, és veszélyes hulladékként kezelendőek. Akinek van gyereke, annak vannak kinőtt ruhái is, gyűjtsük össze. Én már szóltam a helyi oviban is, hogy hozzanak be ruhákat az anyukák. A saját gyerekeim kinőtt ruháit pedig elkezdtem kimosni. Aki tud, mozduljon, és segítsen, hogy a gyerekeknek legyen elég ruhája, hiszen jön a tél. Kinőtt cipők, csizmák is jól jönnének.
És még egy dolog. Az előbb szóltam a két gyerkőcömnek, hogy adjanak egy-egy játékot a sajátjaikból, és eljuttatjuk olyan gyerekekhez, akiknek nem maradt semmi a gyerekszobájukból. A gyerekeim készségesen adtak is, és azt mondták, hogy azoknak a gyerekeknek ez lesz a kedvence. Ha azok a fórumosok, akiknek van gyereke, követnék ezt a példát, igen sok gyereknek szerezhetnénk nagy örömöt ezekben a nehéz időkben. Szegénykéknek szörnyű lehet ezt megélni, és egy-egy játék, amit szorongathatnak, sokat segítene a kis lelkivilágukon. Kérek minden szülőt, hogy segítsen!

bone 2010-10-06 13:21:51
Szia, Bone-né vagyok. Nálunk lehet a gyűjtőhely. Aki budapesti hozhatja hozzánk, amit felajánl. Segítünk mindenben.

Mrs.Lior 2010-10-06 13:28:20
Szia Viki! Köszi a helyet, akkor szerintem gyűjtsük oda. A szállítását meg majd megszervezzük, ha elég cucc van.
pepa71 2010-10-06 13:31:46
Ha bárkinek egyszerűbb Dunakeszin lerakni az adományát, hívjon. Vasárnapig bejuttatom Bonékhoz.

thommey 2010-10-06 14:16:29
Én annyit tudok tenni, hogy a feleségem révén a Suzuki gyárban teszünk ki felhívást, hogy tisztító, takarítóeszközök kellenek, illetve az irodásokat megpróbálja ráizzítani, és ha összegyűlik valami, akkor le tudom vinni teherautóval.

bone 2010-10-06 15:02:19
Körbejártuk az elpusztított részeket, totálisan reménytelen a helyreállítás

Renato 2010-10-06 15:53:07
Csak nekem gusztustalan, hogy ha baj van, MO a világ másik oldalára is küldi a segélyt, embereket, minket meg le sem szarnak? Gondolom, nyugati szomszédainknak is van eszköze a mocsok eltakarításához.

Mrs.Lior 2010-10-06 16:57:56
Most beszéltem a Lacival, kaja kell még az embereknek. A tűzoltók, rendőrök már ettek, most a lakosoknak is próbálnak főzni, nekik is jusson.

bopat 2010-10-06 17:47:50
Most hallottam az itteni hírekben, hogy a szlovák kormány már kedden felajánlotta a segítséget a magyar belügyminiszternek, de eddig semmilyen választ nem kaptak. Egy teljes speciális mentőcsapat készen áll, illetve bármi másra szükség lenne, azonnal küldik.

colosV8 2010-10-06 17:49:19
Szlovákoktól ez mekkora szó... De nem kell ápolnunk a kapcsolatot, áááá, nincs min javítani.

dzsoi 2010-10-06 18:33:08
A lyukon jól látszik, hogy anyagfáradás volt. Szakaszos a törés, pár nagyobb, de jellemzően kisebb darabok alkotják. Ma voltam egyébként a Bánya- és Geotechnikai Gépek Tanszéken az egyetemen, és ott is azon a véleményen vannak, hogy az erőltetett termelés volt az oka.

Bingo The HalfGOD 2010-10-06 19:26:36
Ma beszéltem horgászokkal, elérte már Győrt is a vízben úszó málnaszörp, ami vitaminban és ásványokban gazdag. A halak annyira szeretik, hogy csak a víz tetején, lapjával úszva, ficánkolva tudják elképzelni a további életüket. Ami után eltelnek ezzel az életre csodálatos hatású anyaggal, lenyugszanak és sokat sejtetően, boldog mosollyal az arcukon, tekintenek optimistán a madárcsicsergéses, ózondús levegőjű, zöldellő rétekkel és virágzó erdőkkel övezett kristály tiszta vizű folyók, tavak jövőképbe! Szerintem.

papamaci 2010-10-06 20:13:50
Hazaérkeztünk Kolontárról! A látvány megdöbbentő! Pár képet teszek fel, de a képek nem adják vissza az élő látványt. A szervek tehetetlenül, unatkozva végzik a semmittevést, illetve kajálják a meleg gulyást! A házát, mindenüket elvesztett emberek utcai cipőben lapátolják a vörös trutyit, egyik helyről a másikra, látszólag teljesen értelmetlenül, de hát az élni akarás... Az ő kezükben parizeres zsömle.

bone 2010-10-06 20:15:27
Hazaértem, eddig maradhattam. Szóval a helyzet valóban totálisan reménytelen. Úgy képzeljétek el, hogy van egy kád a fürdőszobában, tőle két méterre egy játékfalu, mellette három méterre egy nagyobbacska legováros. A talaj a nagyobb felé lejt, sőt, a kettőt egy mélyedésben patakocska köti össze. Namost, kiönt a víz a kádból. Ami inkább olaj.
Előbb elszáguld a patakocskán keresztül a kisebbik játékváros peremén, feltöltve annak mélyebben fekvő részeit, lerombolva a vasbeton hidat, majd kitöltve teljesen, sőt, túlcsordulva a patakmedren tovaszáguld a nagyobbik város felé, ott a mélyebben fekvő részeken szétterül, majd szép lassan elszivárog. Csakhogy itt valódi falu és város a térképtárgy, valódi emberek valódi házai, valódi életek.
Még soha nem éltem át ilyen szörnyűséget. A tévében is rettenetes, de a valóság százszorosa a tévé képeinek. Először is a halmazállapota. Mint a tehénszar. Marasztalja a csizmát, cuppog és csicsog. Namost, az ember, ha tehénszarba lép, kiugrik, és odébb lép a szárazra. De itt nincs száraz.
Az érintett területeken mindent, a fűszálakat, a fák lombját, a házak falát, a legutolsó négyzetmillimétert is ez a tehénszar-szerű anyag fed. Levakarhatatlanul, lemoshatatlanul, összelapátolhatatlanul, elszállíthatatlanul. És ez csak a falu és a város, de ott vannak a földek. Rétek, szántók, amelyek mind elárasztásra kerültek. A lavina ereje akkora volt, hogy kazánok, robogók, ágyak, szekrények pozdorjává törve hevernek szerteszét, a falutól három kilométerre.
A falu nagyja elment, ebek harmincadjára hagyva az otthonát. Annyira elkeserítő a látvány, hogy nincs hol nekikezdeni. Egyszerűen bárhol odébb dobsz egy lapát anyagot, azonnal odafolyik a következő lapátnyi. Mintha higanyt kellene összelapátolni.
A kertekben az ott lakók reménytelen, hamuszürke arccal teszik ezt, némán, könnytelenül. Az asszonyaik állnak mögöttük halálra válva és a szemükben látszik, hogy az agyuk nem foghatja fel, ami történt. Ez nem víz, ami elszivárog, elfolyik, felszárítja a szél, megszikkad. Ennek valóban minden grammját össze kellene szedni, de ez képtelenség.
Az összeomlott híd helyére széthajtható hidat vertek a katonák. Mindenhol rendőrök maszkban, katonák maszkban, helyiek maszk nélkül. Mintha nekik már mindegy lenne. Ácsorgó, kisebb csoportokba verődött budapesti rendőrsrácok. Dolgozni az egész faluban kb. harminc ember dolgozik. A többi biztosít, áll, fázik, ázik, beszélget, és a médiumokat irányítja.
Robi ötlete tökéletes volt. A faluban nincs meleg étel. A házkárosoknál elzárták a gázt, vizet. Mindenüket vitte az ár, nem jutnak ételhez. Robi még tegnap éjjel összeírta és megbeszéltük, miből mennyi kellhet, mondjuk kétszáz adagra. Reggel én mentem és intéztem a bevásárlást, a fiúk felállították a sátrat, Lior összekaszabolta a magával hozott raklapokat. Mire visszaértem, már álltak a bográcsállványok, alattuk megrakva a lécmáglya. Gyorsan megpucoltuk a krumplit, aprítottuk a hagymát, a húst a devecseri hentesüzemben vettem, harminc kilót, kockára vágva.
Délután egy körül már vittük az első bográcsnyi kaját az ötből. Öten főztünk öt bográccsal, ki-ahogy gondolta, próbáltunk kis vetélkedést vinni a szomorúságba. Ildikó, Zoli párja is egy bográcsot csinált, végig ott volt velünk, Zolinak Pesten volt dolga, ma nem tudott ott lenni, holnaptól lesz. Etettünk, akit kellett, és aki kért. Rendőr-katona-helyi lakos, bárki, aki kért, kapott. Elég is volt.
Itt hangsúlyoznám ki, amit Robi kért. Ha adakoznánk, NE ROBINAK adakozzunk, hanem a helyieknek. Robi ezt magától csinálja, saját pénzből. Nem tudom, volt-e szó erről, nem olvastam vissza, elsőként írni akartam, hogy tudjátok, mi a helyzet.
Azokat az arcokat soha nem felejtem el. Meleg zsíros étel, friss kenyérrel, bármennyi. Senki nem hálálkodott, kemény népek ezek, megköszönték szépen és pont ez volt benne a megindító. Tudták, hogy pestiek vagyunk, nem is értették, mit keresünk ott, de nem is érdekelte őket.
Nagyon nehéz helyzetben vannak. Ha magamat képzelem bele a helyzetükbe, bőgnék a tehetetlenségtől, és ami külön szörnyű, hogy nem a természet hatalmasságaira kell haragudni, hanem ennek van felelőse, akinek neve van, állása, fizetése.

A fiúk ahogy eljöttem, nekiestek a következő adagoknak. Befutott doby és papamaci is, utóbbi közel egy raklapnyi vizet hozott. Trakkegy is érkezik valamikor, besssy is.
Robiék péntekig maradnak.
Külön megemlítem Andrew-t, éjjel fél háromkor ébresztett, lehozott műanyag tányérokat, kanalakat, sokat.