Autóalkatrész Kínából, ingyenes kiszállítással

2014.02.24. 06:10

A jó bolt felismeri a vásárlói igényeket, és dinamikusan alakítja a kínálatát. Kínai webshopokban turkáltunk, és meglepődve tapasztaltuk, hogy már autóalkatrészeket is lehet kapni. Hosszú út vezet az Osama Bin Laden-fejű szivargyújtótól a VW TSI befecskendezőszelepig, de megéri végigmenni rajta.

Két éve elkapott a dekorálási láz. Indiában voltam, ötletért nem kellett messze menni. Ízléstelenségi versenyt rendeztem saját magammal, de a győzelmet nem adták könnyen. A külföldi webshopok szinte egyáltalán nem szállítottak Indiába, túl sok csomag tűnt el a postán. Legjobb szerzeményem egy olyan madár volt a motorházon, ami negyvenes tempó felett úgy csinált a szárnyaival, mintha valóban repülne, de volt a kocsin pumpás duda is a külső visszapillantóra szerelve. Most éppen itthon vagyok, és elérhető álommá vált a keleti csoda. A soha el nem apadó giccsparádé egy kattintás csupán, kitartó gyűjtőmunkával állt össze az alábbi kollekció. Találtam hasznos dolgokat is, de először csodálkozzunk rá a vásárlói igények által táplált bazárra, ahol az áldásosztó-integető macska csak szürke kisegér.

Felragasztható LED-es fénycsíkokból bármilyen méretben, színben széles a kínálat. Van RGB szervezésű fényfüzér is, ami aztán tényleg teljesen szem(ély)re szabható. Ha igazán feltűnőek akarunk lenni, kihagyhatatlan a hátsó ablakba ragasztható, LED-es kivezérlés jelző. A rendszer agya mikrofont is tartalmaz, ezért csak táppal kell ellátni, és már látja is az utca népe, mi szól a kocsiban.

Régebben megjelentek a tükörházba épített, úgynevezett kutyaszarkereső lámpák. Az ajtó nyitásakor megvilágítják a földet, így láthatóvá válnak a pocsolyák és egyéb csapdák. Ha nincs ilyenünk, 20 dollárért sokkal szebbet is szerezhetünk magunknak. Az ajtókba épített helyzetjelző lámpák helyére pattintható projektor a földre vetíti az autó logóját. Pár száz forintért csodálatos fényjáték varázsolható a kerekre is. A világító szelepsapkák csak mozgás közben kapcsolnak be, látványos fénygyűrűt rajzolnak a felnire.

Ha fontos, hogy a parkolóban is stílusosak legyünk, választhatunk koponyásat, bár személyes kedvencem a kézigránátos megoldás. Ha repeszgránát-dekort használunk kívül, belülre is kell valami harmonikus átvezetés. Mi mást is választhatnánk, mint az Osama Bin Laden fejét formáló szivargyújtó? Ha már bent járunk az utastérben, és a fegyverkezés témája körül bolyongunk, megkerülhetetlen antibiztonsági eszköz a pisztoly formájú biztonságiöv-csat. Ne sípoljon állandóan a műszerfal, hogy nem vagyunk bekötve: ha szemébe nevetünk a halálnak, tegyük stílusosan.

Hölgyek szíves figyelmébe ajánlom a Hello Kitty-szettet. Közlekedésbiztonsági szempontból ez is aggályos, de a szépségért meg kell szenvedni. A művirágos kormányhuzat szintén nagy kedvencem, de a masnis tükörborítás is jó választás lehet. Igaz lecsíp néhány négyzetcentimétert a hasznos tükörfelületből, de a cukiság faktora jelentős.

A díszítőelemek online áruházában turkálva belefutottam néhány számomra is értelmezhetetlen termékbe. Itt van rögtön a virtuális féktárcsatuning. Féktárcsa kinézetű fémlapot lehet felszerelni a felni alá. Ha a dobfékünket akarjuk álcázni, csak félmunkát végeztünk, hiszen a féknyereg hiánya messziről üvölt. Nem az én feladatom megítélni egy termék piacképességét, de nem véletlenül árulják, az biztos. Ezek után a busz-kapaszkodókon már meg sem lepődöm. Persze a kérdés ott motoszkál bennem, milyen megfontolásból rendelhet bárki ilyet...

Evezzünk komolyabb vizekre, találtam hasznos kiegészítőket is. Háromezer forintért nagyon megéri az akkumulátoros Bluetooth-kihangosító. Célszerű a napellenzőre csíptetni, közel van a fejünkhöz, és keresgélni sem kell, ha nyomkodnánk. 45 napos készenléti időt és 16 órányi beszélgetést ígér a gyártó. Ha a felét tudja a készülék, már az is jó. Én is hasonlót használok, de jóval régebbi modellt. Havonta egyszer töltöm, pedig beszélek rajta rendesen.

4300 forintért egy szivargyújtó csatlakozó köré szervezett, teljes kommunikációs központot vásárolhatunk. A csatlakozó és az eszköz közötti kábel maga a tartószerkezet. A kis dobozban helyet kapott egy Bluetooth telefon-kihangosító, zenelejátszó és FM-transzmitter. Másfél hüvelykes kijelzőn láthatjuk a hívó telefonszámát, válogathatunk a zeneszámok között. Elképesztő, hogy ebbe az árba még két távirányító is belefér. Az egyiket felszerelhetjük a kormányra, a másikat az utasülés-szekció bitorolhatja.

Fedélzeti kamerákból is bőséges a választék. Hatezer forint a belépő szintű készülék. A szélvédőre lehet cuppantani, kis monitoron láthatjuk a kamera képét. Már ez is tudja full HD felbontást, csak győzzük tárhellyel. Maximálisan 32 GB-os kártyát tud kezelni, tehát önátíró felvétel módban a múltunk utolsó egy óráját tudjuk magunkkal cipelni.

Ha valaki tolatókamerában gondolkodik, a kínai web shopokban igen olcsó megoldásokat találhat. Kapható már olyan monitor-kamera páros, amelynél csak 12V kell a berendezéseknek, a jelek vezeték nélküli kapcsolaton utaznak. Nagy könnyebbség, hogy csak a tápelletás egyszerű feladatát kell leküzdeni és nem törődni a jelvezetékekkel. Ez egy busz esetében különösen fontos lehet.

Korábban írtunk az OBD felületet kihasználó kommunikációs modulokról. A kínálat csak bővült, és megjelentek az első kényelmi extrákat adó OBD csatlakozók. Várható volt, hogy távol-keleti pajtásaink ebbe az irányba fognak mozdulni. Egyelőre csak a Chevy Cruze komfortelektronikájához árulnak upgrade-et. Ha szeretnénk távirányítóval vezérelni az ablakokat, nincs más dolgunk, mint bedugni az OBD csatlakozóba egy kis fekete dobozt.

A head up display-k terén is mozgolódás van, 14 000 forintért rendelhető az OBD-csatlakozós sebességkivetítő. Mivel a kommunikációs csatornára kapcsolódik, a sebesség és fordulatszám- adatokon túl egyéb információkat is megjelenít, még sebességtúllépési riasztásokat is beállíthatunk magunknak.

A kényelmi kütyük, valljuk meg, nem kötelező tételek a bevásárlólistán. Örömmel láttam, hogy autóalkatrészek is bekerültek a kínálatba néhány online áruházban. Ha kopott/törött az autókulcs háza, igazán zavaró tud lenni. A Renault régebbi modelljeinél használatos indítókártya viseltes állapotba tud kerülni. Van megoldás, méghozzá igen olcsón. A két- és háromgombos verzió is 1000 forint környékén kapható ingyenes szállítással. Szinte minden autómárkához megtalálható és rendelhető a műanyag része a slusszkulcsnak, vagy akár az egész. Az elektronikát kell némi kézügyességgel áttenni a régi kulcsból az újba, és többé nem ropog az ujjunk alatt a beszakadt nyomógomb. A kereslet alakítja a kínálatot, szinte csak kurrens alkatrészek vannak a listán.

Megdöbbentem a rendelhető 1.4 TSI karteren, de a TSI üzemanyag-befecskendezők ára is meglepett. Van sebességjeladó Renault-hoz, holtponti jeladó VW konszern modellekhez. Végre megtaláltam a szintén VW termékek könyöklőjéhez rendelhető kallantyút. Eddig csak a fedéllel együtt lehetett cserélni, aranyporért. Kínában meglátták a vákuumot a piacon, és 600 forintért újra működhet a könyöklő zárja. Érdemes körülnézni, nagyon sok alkatrész található a nevesebb kínai webshopbokan, az árszínvonal is kedvező. Ha nem sürgős az alkatrészvásárlás, de régóta bosszantó a letört gomb, a nem működő kapcsoló, érdemes megrendelni Kínából a pótlást. Ingyenes szállítással főleg.

Mostantól kibővült szabályrendszer alapján kell feladni rendeléseinket: kütyü apunak, csecsebecse anyunak, távirányítós helikopter/lebegő tündér a gyereknek, alkatrész az autónak. Kíváncsi leszek, melyik terület felé fognak még nyitni a kínai online áruházak. Lassan elfogy a szárított Shiitake gombám. Remélem, olvassák majd Kínában is a cikkemet.

Jogi háttér

Kíváncsi voltam, mit szól a rendőr, ha ribizli sor villog a hátsó ablakban, mi az eljárási rend, ha szabálytalan foton-kibocsátáson kapnak minket. Megkerestem a BRFK sajtóosztályát a problémámmal. A válasz lényegre törő, de nem tudtam meg, milyen büntetés jár a világító kiegészítőkért:

A gépjárművekre felszerelhető világító- és fényjelző berendezésekkel kapcsolatban a közúti járművek műszaki megvizsgálásáról szól 5/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendelet, valamint a közúti járművek forgalomba helyezésének és forgalomban tartásának műszaki feltételeiről szóló 6/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendelet tartalmaz előírásokat.

A vonatkozó előírások figyelembevételével a Nemzeti Közlekedési Hatóságvizsgálja meg, hogy a járműre felszerelt lámpák megfelelnek-e a műszaki és egyéb feltételeknek.

Nézzük először a hivatkozott KöHÉM rendelet ide vonatkozó passzusait:

37. § (1) A járművön csak olyan fajta, olyan színű, oly módon elhelyezett és annyi világító, illetőleg fényjelző berendezést szabad alkalmazni, amilyent és amennyit a rendelet előír, vagy megenged. Ez a rendelkezés nem vonatkozik az olyan világítóberendezésekre, amelyeknek a fénye a jármű üzemszerű használata során kívülről nem látható (pl. csomagtér-megvilágító lámpa, szerelőlámpa).

A törvény betűje egyértelműen tiltja a fénykibocsátó kiegészítők használatát. Sőt, a fényemittáló félvezetők is tiltólistán vannak, hiszen azt mondja a paragrafus:

(4) A világító és a fényjelző berendezésekben csak a berendezés típusára előírt műszaki jellemzőkkel rendelkező izzólámpát szabad használni.

Tehát a gyárilag LED-es fényforrással rendelkező autótulajdonosok azonnal kezdjék el kirugdosni a lámpákat, ha nem akarnak tilosban járni?

A xenon töltetű égőkben sincs izzószál, tehát nem izzólámpa. Ezért elöl is akad probléma az autón, ha szőrszálhasogató akarok lenni:

(3) A járművek jóváhagyásra kötelezett aszimmetrikus tompított fényszóróiban és távolsági fényszóróiban csak jóváhagyási jellel ellátott izzólámpát szabad alkalmazni.

Éreztem, hogy nem véthet ekkora hibát a törvényhozás gépezete, tehát módosítások után kutattam. Meg is lett az eredménye, A Magyar Közlöny 2012. évi, 54. számában ezt találtam:

„2000. november 7-i tanácsi határozattal az Unió csatlakozott a gépjárművek aszimmetrikus tompított fényt, távolsági fényt vagy mindkettőt kibocsátó, izzólámpával és/vagy LED-modulokkal felszerelt fényszóróinak jóváhagyására vonatkozó egységes rendelkezésekről szóló 112. számú ENSZ-EGB-előíráshoz.”

Izzik a Google, nyálasodik a szemem, de megvan a 112. számú ENSZ-EGB-előírás! Lássuk, mit ír.

2012. november 1-jétől a fényszóróra és az alkalmazott izzóra vonatkozó követelményeket a 661/2009/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet, és az azt módosító 407/2011/EU bizottsági rendelet határozza meg.”

Tiszta sor. Lázasan gépelem a 407/2009 EU rendeletet a kereső sorába, de itt már csak ennyit találtam:

Aszimmetrikus tompított fényt, távolsági fényt vagy mindkettőt kibocsátó, R2 és/vagy HS1 kategóriájú izzólámpával felszerelt fényszórók 02. módosítássorozat HL L 177., 2010.7.10., 1. o.”

Nézzük a másikat, hátha többet tudok meg. Így kezdődik a hivatkozott dokumentum:

AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 661/2009/EK RENDELETE

(2009. július 13.)

a gépjárművek, az ezekhez tervezett pótkocsik és rendszerek, alkatrészek valamint önálló műszaki egységek általános biztonságára vonatkozó típus-jóváhagyási előírásokról

Itt már elveszítettem a fonalat. Számok, betűk, hivatkozások pörögtek előttem és mágnesként vonzotta az egérmutatót a jobb felső sarokban lévő, piros x. Feladtam.

Ha tovább boncolgatom a szigorú szabályokat, a BKK buszainak nagy része is fennakadna egy szigorú vizsgálaton. Ezt írja a KöHÉM rendelet:

(3) A menetrendszerű forgalmat lebonyolító autóbuszt fel kell szerelni olyan fényjelző berendezéssel, amely megvilágított vagy átvilágított felirattal, szám- vagy betűjelzéssel a viszonylatot, illetőleg az útirányt jelzi. Ez a jelzőberendezés csak előre és jobb oldalra bocsáthat ki fényt, amely csak színtelen (fehér) lehet.

Ugye mindenki látta az új buszok viszonylatjelzőit, melyek balra és hátra is világítanak, ráadásul szép, sárga fénnyel. Nyilvánvaló, hogy nem zavarnak senkit ezzel, sőt legalább több irányból is lehet látni, melyik buszt nem értük el.

Lehet, sőt biztos, hogy van erre az előírásra vonatkozó módosítás is, de ember legyen a talpán, aki megtalálja. Olyan sok újdonság jelent meg a gépjárműiparban, hogy talán ideje lenne tiszta vizet önteni a nyílt kártyák közé, és átláthatóvá tenni a szabályozást.

A rendőrség válaszának második felében átirányítottak a Nemzeti Közlekedési Hatósághoz. Én arra voltam kíváncsi, hogy mi történik, ha az utca rendőre megállít, és nem tetszik neki a fényjátékom. Leszerelteti? Leveszi a rendszámot? Feljelent? Felnégyel? Ezek szerint átirányít az NKH-hoz.