Megmentették a sivatagban pusztuló bombázót

2017.04.10. 09:09

Április 10. az év századik napja, Zsolt névnapja van. 1941-ben, ezen a napon kiáltotta ki Horvátország a függetlenségét, Paul McCartney pedig 1970-ben bejelentette, hogy elhagyja a The Beatles-t, ezzel a zenekar története véget ért. A nap szülötte Omar Sharif egyiptomi születésű Golden Globe-díjas amerikai színész (1932) és Steven Seagal amerikai színész (1952). A nap dala a The Beatles Don't let me down című felvétele.

Bombázómentés a sivatagból

Félig-meddig a közkedvelt barn find autómentések vonalát követi az a több évtizeden áthúzódó mentőakció, amely egy 1952 és 1987-közt a Mojave-sivatagban letámasztott Boeing B-29 bombázó feltámadásának történetébe torkolt.

Doc, merthogy neve is van a gépnek tizenkét évnyi lobbizás és egyeztetés után mozdulhatott meg addig végsőnek hitt nyughelyéről, hogy aztán további több mint tíz évig tartó teljes restaurálás eredményeként ismét visszajusson oda, ahová való: az égboltra. A gép napjainkban légibemutatókra jár, teljesen röpképes, mint az új. Ez a rendkívül jól dokumentált történet és az újszerűvé varázsolt B-29 annyira beszippantott a hétvégén, hogy nem bírtam abbahagyni az olvasást és a videók nézését. Itt tudhatnak meg mindent Doc csodás visszatérésének epizódjairól.

Hírek autósoknak

Sok őrült ötletről hallottam már, de ez az első, amikor arról van szó, hogy egy hihetetlenül ritka, hosszútávú Porsche versenyautó kibelezésével kezdődik a mese. Az osztrák Kreisel electric a németek LaMans-i versenyautóját villanyosította.

e-porsche

A mindössze 35 példányban létezett 910-es modell most 2,5 másodperc alatt gyorsul nulláról százra és elvileg akár 350 kilométert is megtesz két feltöltés közt. Mivel eleve nagyon kevés példány maradt ebből a Porschéból, mindössze néhány továbbit alakítanak majd át így. Reméljük. (Autonews)

ds7

A DS7 crossover modell lesz a PSA konszern, önvezetőautó-fejlesztéseinek első reprezentánsa. A jövő év elejére várható DS7-fejlesztés során eleinte csak önparkoló funkciót kapnak a tulajdonosok, de az autóba épített kamerák és szenzorok a közeljövőben, a kormány elengedését lehetővé tévő, kiterjesztett robotpilótára is számíthatnak. A cég 2020-ig szeretne előállni azzal a nemzetközi besorolás szerint hármas szintű önvezető rendszerrel, amellyel az autó már a legtöbb közlekedési helyzetben át tudja venni az irányítást. (Autonews)

Speedmarathon, jól jegyezzék meg ezt a szót, mert április 19-én egy teljes napon át a legtöbb Európai uniós országban, köztük nálunk is az összes létező sebességmérő berendezéssel egyszerre vadásznak majd a gyorshajtókra a rendőrök. Az ő maratonjukhoz használt mobil sebességmérő berendezések kihelyezéséhez az autósok véleményét is kérik. Az akcióról itt írnak részletesen.

Kerüld el a dugót

A Waze interaktív térképén bárki gyorsan megtudhatja, milyen pokol várja az úton. Jelmondatunk: még több időt az ágyban, kevesebbet a volán mögött. Mielőtt útnak indultok, töltsétek le az ingyenes Waze alkalmazást androidos, illetve iOS operációs rendszert futtató telefonotokra.

Totalcar retro

Tizenhárom éve bármikor önfeledten kacagunk, ha akárcsak egy pillanatra is eszünkbe jut, hogy akkoriban került a magyar piacra a pápaszemes Mercedes E-osztály mókás karikatúrája a KIA Opirus. De milyen autó volt valójában a legrégibb koreai autógyár terméke? Karotta megmutatta, íme: 

Dugók itt és ott

Az M0-ás autóút keleti szektorán a Dunakeszi csomóponttól a Megyeri híd felé az erős forgalom miatt torlódásra kell számítani. Az M3-as autópályán a Vásárosnamény felé vezető oldalon a 48-as és az 50-es km között burkolatjavítás miatt a belső sávot lezárták, 3-4 km-es a torlódás. Az M6-os autópályán alagút karbantartás miatt várhatóan 9.00-tól 15.00-ig mindkét oldalon sávlezárásra és lassabb haladásra számíthatnak az arra közlekedők a 166-os és 171-es km között. (Utinform)

Őszi napok, viszlát!

Az Időkép szerint ma sok napsütésre készülhetünk, a Dunántúlon lehetnek majd hosszabb napos időszakok, de a nyugati határ közelében egy-egy zápor, esetleg gyenge zivatar előfordulhat a délutáni órákban. Helyenként megélénkülhet a déli-délnyugati szél. Délután 19-24 fokig emelkedik majd a hőmérséklet.