Megrendelte az éjjellátót, elégedetlen volt, nem akarták visszavenni

2020.03.19. 18:05

A Lanmodo éjjellátó tesztjében alapvetően pozitívan nyilatkoztam a termékről, bár hozzátettem, hogy főleg olyanoknak való, akik sokat vezetnek és nem választhatják meg, mikor kell menniük – vagyis főleg a profik. Zsolt kedvet kapott a termékhez, és megrendelte.

Bár a Lanmodo VAST - 1080P  teszt éjjellátó tesztjének az időpontjában köd nem volt, nem is volt ilyen felvétel a videóban, de Zsolt számított rá, hogy segíteni fog ködben is. Ám elégedetlen volt az eredménnyel. „Sajnos a gomolygó köd fehér szitálása ugyanúgy visszaköszönt a készülék képernyőjén, csak szemcsésebben, megkockáztatom, ködben szabad szemmel jobban lehet látni, mint a Lanmodóval.” – írta levelében.

Az is zavarta, hogy a talp, aminek oda kellett volna tapadnia a műszerfalra, nem tapadt semennyire a Volvo XC60 bőrözött műszerfalán. Ez engem is meglepett, mert az egyik autó, amiben teszteltem, a BMW X1-volt, aminek még hátrafelé lejt is a műszerfala azon a részen, ahol helyet találtam neki: az anyósülés előtt. Sajna ugyanis hatalmas a készülék, és pont ezért nem akarta Zsolt sem a szélvédőre rakni a tapadókoronggal. De neki legalább jó volt a tapadókorongja, szemben a tesztpéldánnyal.

Kicsit kényelmetlen dolog ilyen levelet kapni, noha Zsolt csak abban kérte a segítségemet, hogyan lehetne jobban beállítani a készüléket, vagy mitől tapadna oda jobban. Én azt javasoltam neki, hogy ha tényleg elégedetlen, inkább küldje vissza, és nem azért, mert lelkifurdalásom volt: egy online megrendelt terméknél ehhez joga van, és egyszerű emberismeret – ha már az elején nem tetszik, utána soha nem fog. Mivel nem volt lehetősége megtapizni, szembesülni azzal, hogy mekkora hely kell neki az autójában, stb. - tök jogos. Viszont ahhoz elég drága, hogy annyiban hagyja a dolgot.

Ettől függetlenül minden állítást vállalok, ami a tesztben szerepelt: abban a ritka intenzív esőben, amikor teszteltem, tényleg nagyon sokat adott, viszont köd nem volt akkoriban. Nem várhatjuk, hogy ugyanazt tudja, mint a luxusautók gyári éjjellátói, nem is annyiba kerül. Ráadásul az ember úgyis az idő 99,8 százalékában elfogadható körülmények között vezet, pláne, ha nem egy eldugott, hegyi házikóban él, hanem egy nagyvárosban. A maradék 2 tizedszázalékból egynél el tudja halasztani az utat, a maradékért meg nem éri meg egy átlagember számára. De tényleg csak azoknak érdemes ilyesmit venni, akik profik és elfér a járművükben – mondjuk ha az egy teherautó.

11060116

Persze megfordult a fejemben, hogy netán mi jobb tesztpéldányt kaptunk (autónál is megcsinálják, egy kütyüvel sokkal egyszerűbb), lehet, hogy a talp is csak olyan, amilyenre aznap épp sikerül... mindegy. Zsolt akkor is visszaküldheti, ha nem tetszik neki a gombok színe. Annyit kértem tőle, hogy tájékoztasson a történésekről, amit ő meg is tett.

Zsolt első levelére elég riasztó választ kapott, mint írta:

Egyrészt próbáljam eladni, vagy elajándékozni, ami elég érdekes vevői elállási joggyakorlást takar. :) Autómániám mellett jogász is vagyok, így ha nem az én ügyem lenne, kétségkívül szórakoztató is lenne a dolog. Másrészt küldjem ki a terméket Kínába, mert ott gyártották, de ők nem tennék, mert horror lesz a költsége. Gondolom a termék ára és még jól el is vész a készülék az úton. Nyilván én sem teszek ilyet, mert szerintem oda és annak kell visszaküldenem, akitől és ahonnan vásároltam.”

Zsolt ekkor erélyesebb hangvételre váltott, elkezdett fogyasztóvédelmi eljárásokkal fenyegetőzni. A válasz már kedvezőbb volt: „elnézést kértek a nem megfelelő bánásmódért, visszaveszik a terméket, de levonnak 50 dollárt, merthogy használt lett.” Zsolt jelezte, hogy egyetlen fillér levonására sincs joguk, de az ügy lezárása érdekében elfogadja a megoldást. Most már egy németországi címre kellett küldeni, Zsolt visszacsomagolta minden tartozékát és elküldte.

Ezután jött a várakozás, jó hosszan, igaz, jöttek időhúzó e-mailek, hogy már csak 15 meg 10 nap, de aztán végül megkaptam a mailt, amiben Zsolt értesít: visszakapott 400 dollárt a 450-ből. Ami különösen aggaszt, hogy nem ő volt az egyetlen olvasó, aki levelet írt, miszerint a Lanmodo nem felelt meg az elvárásainak, és nem igazán akarják visszavenni. (A másik olvasó nem jelzett vissza a mailemre.)

Függetlenül attól, hogy minden hibája és nagy helyszükséglete ellenére (a nekünk küldött példányból kiindulva) alkalmasnak találom a feladatra ezt az éjjellátót azok számára, akiknek erre nincs jobb megoldásuk. Ám a netes rendelést senkinek sem javaslom, mert ez nem garancia, a cég semmilyen szinten nem igyekszik betartani az ígért visszafizetési garanciát. És akkor még nem beszéltünk a minőségi problémákról, amelyek ugye léteznek. Időközben feltűnt egy magyar forgalmazó is – ők sokkal nehezebb tudnak elbujkálni a garanciális problémák elől. Ahogy minden más terméknél, itt is csábító az, ha van hivatalos forgalmazói garancia, és ha valamivel drágább is, mint a nemzetközi netről, a különbözet a visszaküldés költségeinél nem nagyobb. Bár ahogy a forint ma áll, még csak nem is drágább itthon megvenni.

Ezzel nem azt akarom mondani, hogy tilos ilyet venni, de ha van módod megnézni, megtapogatni és adnak hozzá garanciát, az érték. Szóval csak óvatosan!

Ezzel az információval kiegészítem a cikket is, illetve ráfeliratozom a videóra is a figyelmeztetést. Ahogy a cikkben is jeleztem, semmiféle érdekünk nem fűződik hozzá, hogy az emberek megvegyék, nem vagyunk semmiféle affiliate-program tagjai, amelyekkel a nagy kínai rendelős oldalak nyomulnak a review-ikkal. Egyszerűen csak érdekelt minket a termék, mivel autós – de arra nincs módunk, hogy az ügyfélszolgálatot és a garanciát leteszteljük. Köszönöm Zsoltnak, hogy jelezte.

Update:

Időközben bejelentkezett a hazai forgalmazó is. Mivel olyan termékről van szó, amire nincs mindenkinek feltétlenül szüksége, viszont azért nem fillére termék, nagy segítség a döntésben, ha valaki fel tudja mérni, meg tudja fogdosni, tényleg van-e erre szüksége, elfér-e az autójában, stb. – a magyar garanciáról, elállási jogról nem is beszélve. Íme:

A hazai forgalmazó levele

Kedves Papp Tibor, kedves TotalCar,

a Lanmodo autós éjjellátó hazai forgalmazójaként olvasva a cikket, szeretném biztosítani arról Önt és olvasóit, hogy a honi szabályozásoknak megfelelően

természetesen lehetőség van cégünknél a termék kipróbálására online rendelés esetén (is). A vásárlástól történő esetleges elállás idejét - a törvényileg előírt

14 naptári napot - 30 napra toltuk ki Webáruházunkban, így termékeink gyakorlatilag kockázat nélkül vásárolhatók meg. Az általunk értékesített Lanmodo Vast Night Vision készülékek kapcsán ez idáig csak elégedett tulajdonosokkal találkoztunk.

Köszönettel:
Halász Gergely