Sorozatban támadták be Sándort az autóhirdetéses csalók - rossz lóra tettek

2022.11.13. 06:25

Küldtek egy rakás hamisított személyit, ígértek fűt-fát, de olvasónk kitartóbb volt náluk.

Sorozatban jelentkeznek a Totalcar olvasói, miután néhány napja megjelent cikkünk a magát horvát néninek kiadó netes csalóról, aki a korábbról már ismert módszerrel próbálja kiénekelni az eladók szájából - na nem a sajtot, hanem némi pénzt. Most pedig már ott tartanak, hogy a személyi okmányok hamisításától sem riadnak vissza, ezzel próbálják bizonyítani, hogy létező személyek és meg lehet bízni bennük. Sándort is betalálták, ráadásul nem is egy, szinte sorozatban jelentkeztek nála a latrok. Őt azonban nem olyan fából faragták, hogy bedőljön nekik, sőt inkább ő kezdett sportot űzni abból, hogy lebuktassa őket. Jöjjön hát a sorozatos csalótámadások története:

"Autómat meghirdettem a mobile.de-n is a magyar oldalak mellett. Nagyon hamar jött is megkeresés, amiben kérdez az állapotról és az árról. Megírtam neki, hogy az állapot jó, a képeken láthatja, az ár pedig benne van a hirdetésben. Erre még egyszer megkérdezte mi az utolsó ár... Még két vagy három alkalommal leírtam, hogy a hirdetésben benne van, végül leírtam a konkrét számot is. Ezután jött a duma: "elégedett vagyok az árral és az állapottal, de sajnos nem tartózkodom az országban, külföldön vagyok. Svédországban élő fiamnak szeretném megvenni a kocsit, de van egy Németországban élő barátom, aki elmenne érte és a szerződést is aláírná a nevemben. Átutalással fizetem majd ki a vételárat, kérem küldje el a címet, ahol át tudjuk venni az autót".

Később még egy csomó megkeresés jött gyakorlatilag ugyanilyen szöveggel, csak a fiú Spanyolországban él, és a MAERSK fogja elvinni nem a BLG AUTO TRANSPORT SHIPPING COMPANY, illetve vitorláson dolgozik, hajón dolgozik mérnökként stb., a lényeg hogy nem tud telefonálni, csak írni.

Háromtól kértem személyi adatokat.

Az egyik: Nauduzas Rolandas litván állampolgár, aki 1992-es születésű, így nem hiszem hogy jogosítvánnyal rendelkező fia lenne. Miután ezt a kételyemet megosztottam vele, nem jelentkezett többé.

A másik: Krzysztof Ambrozuk német állampolgár, aki még hasonlít is az igazolványképre, viszont 1989-es születésű lévén nem nagyon hihető, hogy egy jogosítvánnyal rendelkező fia legyen. Neki is megírtam, hogy kicsit fiatalnak gondolom a történethez és megkérdeztem, hogy ki fog aláírni, és jobban örülnék ha személyesen jönne el.

Magyar személyit is hamisítottak

Másik olvasónk, Péter egyik ismerősét magyar csaló próbálta átverni hasonló módszerrel. Itt még attól sem riadtak vissza, hogy magyar személyit hamisítsanak, bár nem voltak túl dörzsöltek: a wikipedia személyiről szóló cikkéből vették ki a képet és ezen írták át a nevet.

Erre írta: "Hello if you wanna do business tell me enough of shit" - vagyis ha üzletet akarok kötni, hagyjuk a szivatást. Majd válaszoltam neki, hogy ő kb. a negyedik, aki ezzel a történettel jön, de tegyük fel hogy hiszek neki, erre ismét a már ismert szöveg volt a válasz, hogy értsem meg, ő nem tud jönni, de majd utal és küldi a szállítót, vagyis visszaugrottunk az elejére.

Aztán volt még Hilse Thorsten, német állampolgár aki elég idős (1972-es), hogy spanyolban lévő fia lehessen. Ő is biztosított róla, hogy utal és küldi a szállítót, de kérte hogy küldjek neki aláírt szerződést is, amit ő aláír és visszaküld. Kérdeztem tőle, hogy ha elküldtem az aláírt szerződést akkor mi lesz a biztosíték, hogy nem tűnik el vele? Elküldte válaszban újra az ismert szöveget, meg hogy a fia nagyon várja, és különben is elküldte a személyijét.

Ezeken kívül még volt vagy 5-6 egészen változatos nevű érdeklődő (pl. Kamps Reimund, S Danny Markus, Wolfgang Maller, Gerhard Klaus Neukamm, dr. Karic Amir...) Banki adatokat nem adtam meg egyiknek se, de lehet hogy a Hilse-nek elküldöm a számlaszámom, aztán meglátjuk mit lép. Az email címek egész jól néznek ki, gyakorlatilag mindig a név plusz egy szám, pl. mallerwofgang8@gmail.com."

Figyeljük a dátumot

A horvát nénis cikkünk után többen jelentkeztek, hogy elmondják, hogyan lehet kiszúrni, hogy hamis személyit mutogatnak a csalók. A néni esetében például a születési dátum 11.14.1958, ami vélhetően valós, ugyanakkor az igazolvány lejáratának ideje 05-05-2027 volt. Nincs olyan hatóság, amelyik kétféle módon jelölné a dátumot a hivatalos okmányokon. Ezen kívül a lejárat ideje alatt a minták vonala szabad szemmel láthatóan más, tehát vélhetően képszerkesztéssel került rá a lejárat (más formátumú) dátuma.