5 hülye internetes autós trend, melyek átléptek egy határt

2023.04.20. 06:02

Létezik egy jópofa módszer, ami segít megítélni a dolgok hülyeségtartalmát: a szituáció, hogy az űrlények elfoglalták a Földet, a vezérük pedig éppen dönteni készül az emberiség sorsáról. Ha döntés a következő internetes trendek alapján születne meg, határozottan lenne min aggódnunk.

5. Tönkretennéd a kocsidat a lájkokért?

Anglia Nottinghamshire megyéjének egyik nevezetessége a Rainworth Water nevű patakocska, amely a tudósok szerint már több mint ezer éves. A vízfolyás egy másik különlegessége, hogy egy helyi autóutat is keresztez, átkelni rajta viszont nem egy hídon, hanem a vízen átgázolva lehet. Ez a híres ruffordi gázló, mely egyfajta helyi nevezetességnek, történelmi örökségnek számít, és hozzátartozik a vidék kultúrájához.

Mivel a patak vize alap esetben sekély, a gázlón való átkelés általában egy személyautónak sem jelent gondot. Hevesebb esőzések után viszont - ami ugye Angliában nem ritka - a patak megáradhat, a vízszint pedig 1,2 méter magasra is emelkedhet.

Minden valamirevaló autós tudja, hogy a belsőégésű motor ősellensége a víz, így hétköznapi autóval kész öngyilkosság átkelni a magas vízen. Időről-időre mégis akadt pár meggondolatlan autós, akik megpróbálták, egy költséges szervizelést vagy akár teljes motorcserét kockáztatva.

Egy Ben Gregory nevű youtuber meglátta ebben a lehetőséget, és 2020 tájékán elkezdett videókat posztolni arról, ahogy autósok akadnak el a megáradt Rainworth Water patakban. A felvételeket aztán valamivel később felkapta a TikTok, a környékre pedig özönleni kezdtek a 15 perc hírnévről álmodozók, akik szintén megkísérelték a mutatványt.

Ennek nyomán a tűzoltókat és rendőröket folyamatosan a vízben elakadt autókhoz riasztották, a helyzet pedig annyira tarthatatlanná vált, hogy a helyi tanács még januárban úgy döntött, bizonytalan ideig le kell zárni a történelmi gázlót.

Arról, hogy miért nagyon rossz ötlet autóval magas vízen áthajtani, itt írtunk részletesebben.

4. A szelfibot és az autó nem jó kombó

A szelfibot története meglepően régre, egészen 1925-ig nyúlik vissza, ám az eszköz modern változatát egy Wayne Fromm nevű kanadai férfi találta fel 2005-ben.  Így is kellett azonban még hét év ahhoz, hogy az okostelefonok elterjedése után az eszköz a világ minden pontján ismertté váljon.

Hamar kiderült azonban, hogy a szelfibotok számos szituációban veszélyesek lehetnek, különösen akkor, ha valamilyen mozgó járműből kidugva, vagy vezetés közben használják őket. Egyrészt az eszköz könnyen beleakadhat akár egy másik járműbe, akár egy út melletti tárgyba, de az sem szerencsés, ha elvonja a sofőr figyelmét a vezetéstől.

Szerencsére az amúgy is idegesítő szelfibotok az utóbbi években elkezdtek kimenni a divatból, így egyre kevesebbszer találkozni velük a nagyvilágban. Ettől függetlenül szeretnénk kiemelni: alapból is nagyon rossz ötlet menet közben bármilyen hosszú tárgyat kidugni az ablakon, a szelfibot használata ráadásul akár vezetés közbeni mobiltelefon használatnak is minősülhet, mely amellett, hogy szintén veszélyes, konkrétan tiltja a törvény.

3. Ha vezetsz, ne aludj

Bár az önvezető rendszerek folyamatosan fejlődnek, egyelőre mindegyik igényli az emberi felügyeletet, amire az autók külön fel is hívják a figyelmet. Ön- és közveszélyes gondolat hát, ha valaki teljesen az önvezető rendszerekre bízza az életét.

Márpedig egy Johnathon Cook nevű „TikTok sztár" pontosan ezt tette egyik videójában. Az azóta már törölt felvételen ráadásul a fiatal a hátsó üléseken fekve tettetett alvást, miközben a kormány mögött vagy az anyósülésen senki sem ült.

Tesla-TikTok-Hero



A legmegbotránkoztatóbb mégis az, hogy a Teslákat gyárilag éberségfigyelő rendszerekkel szerelik, mely rászól a sofőrre, ha az nem az utat figyeli. Cooknak tehát nem volt elég csupán önvezető üzemmódban a hátsó ülésre másznia. Aktívan tennie is kellett azért, hogy megtévessze, átverje a Tesla éberségfigyelő berendezéseit. Ha ez még nem lenne elég, Cook a Youtube csatornáján egy - azóta már szintén elérhetetlen - videóban szisztematikusan megmutatta, anyukájával közösen hogyan vitték mindezt véghez.

Amit Cook tett, egyértelműen beleesik a közúti veszélyeztetés kategóriájába. Nemcsak felelőtlenségről, hanem szabálysértésről/bűncselekményről beszélünk tehát, mellyel saját és anyja életén kívül másokat is veszélybe sodort. Ennek ellenére egyáltalán nem nehéz belefutni az interneten Cook „mutatványát" utánzó videókba. Mi mégis arra kérünk titeket, használjátok az eszeteket: akármilyen fejlett önvezető rendszer is van az autótokban, mindig figyeljétek az utat, és maradjatok a kormánytól karnyújtásnyi távolságban.

2. Attól még hogy könnyű, ne lopj viccből Kiát

Az előző internetes trendeknél legalább annyit elmondhattunk, hogy az elkövetők nem akartak direkt kellemetlenséget okozni másoknak. Egy főleg Amerikában terjedő tavalyi divatnál azonban más a helyzet.

Az egész azzal kezdődött hogy kiderült: egyes 2010 és 2021 között gyártott Kiákat és Hyundai-okat meglepően könnyű feltörni, és ellopni. Innentől nem kellett sok idő ahhoz, hogy terjedni kezdjen a neten egy „Kia Boyz" nevű TikTok trend, melyben fiatalok az említett koreai gyártók modelljeit törik fel, és lopják el, mert ez vicces.

Annak ellenére, hogy ez nyilvánvalóan nemcsak simán rossz ötlet, hanem egyenesen bűncselekmény, megdöbbentően sokan ültek fel a hülyeségvonatra lájkok és hírnév reményében. Los Angelesben 85 százalékkal nőtt a bejelentett autólopások száma, míg Chicagóban egyes Kia és Hyundai modellekből nyolcszor annyit loptak, mint korábban. A helyzet annyira tarthatatlanná vált, hogy a Kia ingyen kormánylakatokat kezdett osztogatni az érintett régiókban.

Csak hogy tisztázzuk: attól még, hogy valaki „viccből" lop autót, ugyanúgy bűncselekményt követ el, akkor is, ha utána visszaadja. További probléma azonban, hogy nem csak  tiktokkerek, hanem bűnözők is felfigyeltek trendre, így számos Kiát és Hyundait más bűncselekmények elkövetéséhez használtak.

Reméljük, mindenkinek egyértelmű, hogy autót lopni viccből sem jó ötlet. A nyilvánvaló erkölcsi aggályok mellett a magyar jog szerint „aki idegen gépi hajtású járművet mástól azért vesz el, hogy jogtalanul használja, […] három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő."

1. A hülyeség csúcsa

Az eddig sorra vett trendekhez képest egészen más szint, amikor a tiktokkerek valaki más életét sodorják közvetlen veszélybe, ráadásul tudtán kívül. Márpedig a Lug Nut Challenge túlzás nélkül erre irányul. A divat az Ohio folyó térségében ütötte fel a fejét, ahol fiatalok abban lelték örömüket, hogy meglazították random utcán parkoló autók kerékanyáit, majd levideózták, ami utána történt.

Mondanunk sem kell, hogy mindez iszonyatosan veszélyes, ráadásul az autóban utazók jó eséllyel addig nem is tudják, mibe keveredtek, amíg meg nem történik a baj. Ez az egész sokkal több, mint egy csíny, már csak azért is, mert akár emberölési kísérletként is értelmezhető.

A Lug Nut Challenge kapcsán mindenesetre hozzá kell tenni: nem biztos, hogy egy valódi internetes divatról van szó. A The Drive magazin hívta fel a figyelmet, hogy valójában nincs közvetlen bizonyíték a trend létezésére. Ennek ellenére egyes helyi hatóságok szerint a dolog nagyon is valós.