Suzukiznak és daciáznak a magyarok: milyen autókat vásárolnak a magánszemélyek?

2023.08.04. 14:12

Röviden: az alacsony árkategóriába tartozó modellek a kedvencek.

Az európai autópiac már pluszos hónapokat tud maga mögött. Az Európai Autógyártók Szövetségének (ACEA) adatai szerint az első félév minden hónapjában két számjegyű bővülést történt az uniós országokban. Ennek eredményeként az első félévben több mint 5,4 millió új autót helyeztek forgalomba az uniós piacokon, ami 18 százalékkal. A számottevő bővülés ellenére a járvány előtti szinttől még mindig jelentős az elmaradás, konkrétan 21 százalékos. 

A Suzuki S-Cross a lakosság kedvence.
A Suzuki S-Cross a lakosság kedvence.

A magyar piac azonban még éves szinten sem tudott bővülést elérni a Datahouse statisztikái szerint. Az első félévben kevesebb mint 56 ezer új autóra került rendszám, ez viszont majdnem 2 százalékos csökkenést jelent éves szinten. 2019 azonos időszakával összevetve pedig 24 százalékkal zsugorodott a magyar újautó-piac. A visszaeső eladások okairól több alkalommal írtunk: ez elsősorban a magas hitelkamatokkal, az infláció miatt megugró mindennapi kiadásokkal, ezzel összefüggésben a vásárlóerő csökkenésével magyarázható.  Ez nemcsak az eladási adatokból, hanem abból is látszik, hogy a teljes kínálat alacsonyabb árkategóriába tartozó részébe tartozó modellek a legkeresettebbek a lakosság körében. A Datahouse-tól kapott adatok alapján a magánszemélyek vásárlásai alapján így néz ki az idei év első hat hónapjára vonatkozó toplista: 

Helyezés Modell Magánszemélyek által vásárolt autók száma (darab)
1. Suzuki S.Cross 1314
2. Toyota Yaris Cross 825
3. Dacia Jogger 719
4. Suzuki Vitara 618
5. Ssangyong Korando 617
6. Toyota Yaris 552
7. Dacia Duster 479
8. Toyota CH-R 376
9. Kia Sportage 326
10. MG ZS 317

Forrás: Datahouse

A toplistából látszik, hogy a Toyoták, Daciák és a Suzukik a kedvencek továbbra is, és az adott márkáknál az alacsonyabb áron elérhető autóké a főszerep. Szintén az árával ért el jó eredményt a Ssangyong Korando. Korábban az MG - még angol márkaként - láthatatlan volt a magyar piacon, ugyanakkor a kínai tulajdonos által gyártott új modell - ahogy a brit piacon - Magyarországon is jól teljesít.