Ma van a macskák világnapja, íme pár tipp az autóban szállításukhoz

2023.08.08. 17:30

A macskák számára az autózás egy valódi rémálom: hangos, furcsa szagú, rázkódik, meg egyébként is, ő délutánra csendes szundikálást tervezett a fotelban, te meg aljas módon begyömöszölted egy kis dobozba, és akarata ellenére ismeretlen helyre ráncigáltad. Mindenesetre ha már ma van a macskák világnapja, íme pár hasznos tipp, hogy az utazás mindkettőtöknek kellemesebb legyen.

1. Tedd a hordozót kellemesebbé

Mivel a macska utazás közben úgyis a hordozóban lesz, sokat segíthet, ha otthonosabbá tesszük. Már maga a hordozó kiválasztása is fontos: érdemes olyat keresni, amelyben a macska le tud lapulni, el tud bújni. Bár léteznek puha falú hordozók is, tapasztalat, hogy ezekből az ügyesebb macskák képesek kiszabadulni.

Ha már a hordozó megvan, sokat segíthet, ha egy plédet, vagy törülközőt helyezünk el az aljában, hogy az állatnak ne a rideg műanyagra kelljen feküdnie. Amellett, hogy ez kényelmesebb számára, megnyugtató otthonszagot is áraszt.

Szintén hasznos, ha a macska nem csak akkor találkozik a hordozóval, mikor éppen visszük valahova. Könnyen összekötheti így az eszközt a stresszel és a kellemetlen élményekkel. Legyen hát a hordozó a napi játék része, különösen utazások előtt, így az állat pozitív érzelmeket és emlékeket is hozzákapcsol majd.

2. Legyen az utastér minél csendesebb

A macska lehetőleg teljes csöndben, lopakodva vadászik, érzékei így rendkívül kifinomultak. Mind a látása, szaglása és hallása sokkal érzékenyebb az emberénél, így nehezebben is viseli, ha sok új, ijesztő és ismeretlen inger éri. A legtöbb macska különösen a hangos zajokat tolerálja nehezen, így sokat segíthet, ha az utasteret megpróbáljuk minél csendesebbé tenni.

Kezdjük mindjárt azzal, hogy kikapcsoljuk a rádiót. A hangos zene csak plusz feszültséget kelt az állatban. Az ablakokat is érdemes felhúzva tartani, hiszen a szélzaj ahogy számunkra, úgy számukra is igen kellemetlen. Figyeljünk persze az utastér hőmérsékletére, nehogy az állat túlhevüljön vagy megfázzon.

3. Közvetlenül az utazás előtt ne kapjon enni az állat

Több szempontból is érdemes a macskát üres gyomorral szállítani. Először is, ők is hajlamosak a tengeribetegségre, így hányás útközben előfordulhat, pláne, ha az állat nemrég kapott enni.

Az sem túl előnyös, ha a macskának az autóban kell elvégeznie a kis- vagy nagydolgát. Először is, egy ilyen stresszhelyzetben mindez csak fokozza a diszkomfortot, másrészről a hordozóban kuksolva bizony az állat is olyan lesz. Ezt a szőrük állapotára híresen kényes macskák kifejezetten nem szeretik, na meg az autóban sem lesz éppen kellemes szag, bár ez inkább számunkra kellemetlen.

A fentiek szintén megelőzhetőek, ha a macskát indulás előtt – lehetőleg még nyugalmi állapotban – rátesszük az alomjára, hogy lehetőleg még ott végezze el a dolgát.

Persze nagyon fontos figyelni, hogy a macska – különösen hosszabb utak alkalmával és nyári melegben – tudjon inni, ne száradjon ki.

4. Rögzítsük a hordozót biztos helyre

Már az autó is épp eleget rázkódik és imbolyog, nem segít, ha a hordozó is ezt teszi –  fontos hát stabilan rögzíteni az autóban. Kevés nagyobb stresszforrás van a macska számára annál, mint mikor a hordozó egy nagyobb fékezés hatására vele együtt felborul.

Érdemes a dobozt beékelni az ülések közé, vagy biztonsági övvel rögzíteni. Ha többen utazunk egy autóban, az egyik utas akár külön tarthatja is, nehogy elcsússzon vagy feldőljön.

Semmiképpen se hagyjuk, hogy utazás közben a macska szabadon mászkáljon az utastérben.
Semmiképpen se hagyjuk, hogy utazás közben a macska szabadon mászkáljon az utastérben.

5. Használj nyugtató hatású feromon spray-t vagy macskamentát

Ha a fentiek nem segítenek, jöhetnek a komolyabb megoldások. Állatpatikákban és nagyobb állateledel boltokban beszerezhetők speciális feromonokat tartalmazó spray-k, melyek a macskára nyugtató hatással vannak. Ha indulás előtt befújjuk velük a hordozót, az állat várhatóan jobban viseli majd az utazást. Nagyon fontos azonban, hogy ezeket a szereket mindig a leírásnak megfelelően alkalmazzuk: lényeges, mennyit fújunk belőlük, ahogy az is, mikor, és hova.

Szintén megoldás lehet a macskamenta, melynek illata egyes macskákra nyugtató, bódító hatással lehet. Fontos azonban, hogy más macskák viszont felpörögnek tőle, így mindenképpen érdemes előre kipróbálni, saját kedvencünk hogyan reagál rá.