Kereskedőként árulta újszerűnek, cselesen adta el – rommá volt törve

2023.09.29. 06:06

Mai történetünkben egy használt autó kereskedő hirdette a vasat újszerűként, de az adásvételire már egy magánszemély neve került. A légzsáklámpa kigyulladt, a márkaszerviz szerint rommá volt törve, az eladó hárít.

Tisztelt Totalcar,

Használt autóval kapcsolatos szavatossági ügyben kérném a segítségüket.

Az autó egy 2019-es Audi A4 amelyet használtként vásároltam közel 3 hónapja egy használt autó kereskedésben. Azért esett a választásom a konkrét autóra, mert jó garanciális feltételekkel kínálta a régóta működő autókereskedés.

Ahhoz képest, hogy prémium, egészen megbízható korosan is. Olvasónké mondjuk pont megkotlott...
Ahhoz képest, hogy prémium, egészen megbízható korosan is. Olvasónké mondjuk pont megkotlott...

Az autót 3 hónapig eseménytelenül használtam, aztán egyik indítás után felvillant a légzsák lámpa. Elvittem az autót a közeli márkaszervizbe - hiszen amúgy is esedékes volt a szerviz- , ahol közölték, hogy az autó korábban rommá volt törve. Azonnal jeleztem is az eladónak a problémát, aki viszont nemes egyszerűséggel elhajtott.

Azt mondta a telefonban, hogy ő azt az autót magánszemélyként adta el nekem, ezért a kereskedése nem tartozik semmilyen garanciával az autóért. Zavaromban azt sem tudtam mit mondhatnék. Megnéztem az adásvételit és tényleg nem az autókereskedés, hanem a kereskedő, mint magánszemély az eladó. Én ezt eddig nem figyeltem. Most mi lesz a garanciával, ki fogja megjavítani az autót? Az autót közel 12 millióért vettem, a márkaszerviz szerint hetet ér. 


Tisztelettel: Kázmér

Kedves Kázmér! 

Tisztázzuk mindjárt az elején, hogy használt autóra garancia nincs, szavatosság van. Ezt a vásárlók sokszor keverik, pedig teljesen mást jelent mindkét fogalom. Ebben a helyzetben viszont úgy sejtem, hogy nem a véletlenek együtthatása teremtette a helyzetet, én tudatos sunnyogást érzek a háttérben.

HASZNÁLT AUTÓ VÁSÁRLÁSAKOR KIEMELT FONTOS, HOGY KI A JÁRMŰ ELADÓJA!

A fogyasztóvédelmi szabályok ugyanis eltérő szavatossági (tévesen sokan azt hiszik a szavatosság egyenlő a garanciával) szabályokat állapítanak meg kereskedőtől és magánszemélytől való vásárlás esetére. 

KERESKEDŐTŐL VETT AUTÓ ESETÉN:

A szavatossági idő 2 év, azonban ez közös megegyezéssel lerövidíthető egy éves időtartamra. Nagy könnyítés a vásárló számára, hogy a szavatosság első 12 hónapjában a jog azt vélelmezi, hogy a jármű hibája már az átadáskor is jelen volt és erről a vevőt senki sem tájékoztatta (ún. rejtett hiba).

Vagyis a vevőnek csak be kell jelentenie a hibát a kereskedő részére, a hiba okát nem kell sem vizsgáltatnia sem bizonyítania. Amennyiben a kereskedő nem tudja igazolni, hogy a hiba a vevő használati szokásai miatt jelentkezett, illetve nem állt fenn a vásárláskor vagy természetes kopás / elhasználódás eredménye, akkor ki kell javíttatnia a hibát a saját költségén, kicserélni az autót vagy árleszállítást alkalmazni, illetve visszavásárolni az autót az eredeti vételáron.

Nagyon nem mindegy, hogy ki írja alá a szerződést eladóként!
Nagyon nem mindegy, hogy ki írja alá a szerződést eladóként!

Magánszemélytől vásárolt autó esetén:

A szavatossági idő csupán 1 év és a hiba utólagos bizonyítása is a vevőt terheli. Magyarul, ha vevőként nem tudja igazolni, hogy rejtett hibáról van szó és az nem a vásárlás utáni helytelen használatból ered, úgy az eladó mentesülhet a szavatosság alól és saját zsebre megy majd a javítás. 

Éppen emiatt nem mindegy, hogy pontosan ki az eladó és ezt tudják a simlisebb kereskedők is. Gyakran megesik, hogy a nepper által hirdetett, kereskedésben megtekintett és átvett autó eladója végül magánszemély lesz. Az is előfordul, hogy a szerződésen szereplő eladó német magánszemély - na, akkor lesz csak igazán gondban a vevő. 

Eső után köpönyeg: legközelebb már arra is figyelni fog mindenki, hogy kivel szerződik.
Eső után köpönyeg: legközelebb már arra is figyelni fog mindenki, hogy kivel szerződik.

KÁZMÉRNaK RÉSZBEN SZERENCSÉJE VOLT, HISZEN A kereskedésben vett autó eladója legalább magyar.

Amennyiben sikerül igazolni, hogy az autó korábban sérült volt, és a kókler javítás miatt világít a légzsáklámpa - erre a márkaszerviz írásos véleménye tökéletes elegendő -, valamint azt, hogy erről nem tájékoztatták a vásárláskor,  magánszemélyként az eladó lesz köteles helytállni az általános szavatossági szabályok szerint. 

Fontos tudni, hogy magánszemélyek közötti adásvétel esetén továbbra is él az a fogyasztóvédelmi szabály, amely szerint a vevő is megjavíthatja / megjavíttathatja a hibás autót az eladó költségére, amennyiben az eladó erre nem hajlandó - és utólag jogosan nyújthatja be a számlát. 

Az ezzel járó jogi hercehurcát azonban jó szívvel nem tudom ajánlani senkinek. Sokkal inkább azt, hogy olvassátok el a szerződést, mielőtt aláírjátok!

Használt autót vennél?

Válaszd Totalcheck szolgáltatásunkat és nézesd át a kiszemelt vasat még mielőtt aláírod az adásvételi szerződést! 

40809627 9101767cc3c7092389c6bf5c63f377e9 wm
Csőbe húzott a kereskedő? Szédítenek a szervek? Sunnyog a biztosító? Ha úgy érzed, hogy neked van igazad, de mégis lepattintanak a nagykutyák, jelentkezz és írd meg történeted KÉPEKKEL együtt a drtakacs@mail.totalcar.hu-ra. 

Figyelem, csak akkor írj, ha elfogadod, hogy a történeted feldolgozhatjuk.