Használtautó-átvizsgálás: így kerüld el az amatőröket

2023.11.12. 06:40 Módosítva: 2023.11.12. 08:03

Használt autót venni szívás. Véres verejtékkel megkeresett milliók forognak kockán, miközben a naív szemet könnyen elvakítja a pillanatnyi csillogás, a modern autók hangulata, illata, bája. A tét óriási, a feladat komoly, felelősség az egekben mind vevői, mind átvizsgálói oldalról egyaránt. Az autóipar ma már olyan környezet, ahol egyszerre szükséges műszaki-, informatikai-, típusismereti tudás, a Lada-rutin édes kevés. Megoldás az lenne, csak még mindig kevesen élnek vele.

Egy autót nem megvenni nehéz, hanem fenntartani, üzemeltetni, karbantartani. Minél jobb állapotút sikerül kifogni, annál kisebb lesz ez a költségoldal az évek folyamán, viszont a jobbak általában drágábbak is, nem véletlenül. A szívás az, amikor valaki drágábban vesz rosszabbat - mert jónak gondolja -, majd rákölti a fél életét. 

A képlet egyszerű: aki rossz döntést hoz, az a karbantartások-javítások során fizeti majd meg ennek az adóját. Nevezhetjük ezt utófinanszírozásnak is.

Legalább saját magunkat ne ámítsuk, autót venni már a felkészülési szakaszban is költséges.
Legalább saját magunkat ne ámítsuk, autót venni már a felkészülési szakaszban is költséges.

Viszont a magyar fogyasztó szegény. Bocsánat, árérzékeny. Emiatt pedig ott csippent le a költségekből, ahol csak tud, vagyis sokszor inkább kockáztat, minthogy biztosra menjen. Értek hozzá, apám vágja, haver ért hozzá, stb...

Csakhogy, a használt autó vásárlás egy olyan sport, ahol nincs helye fukarkodásnak, pláne a vétel előtti átvizsgálás néhány tízezer forintos díján. Ráadásul leginkább az olcsó, régi, sokat futott autók vásárlói próbálják ennél a lépésnél megfogni a pénzt, pedig nekik fáj majd a legjobban, ha beüt a ménkő.

Az évtizedek óta tátongó piaci rést végül mégiscsak felismerte az autós szakma, így született meg a vásárlás előtti átvizsgálás fogalma. A képlet egyszerű, a kinézett autót még szerződéskötés előtt átnézi egy független szakértő akár a helyszínen, akár egy erre szakosodott szervizben. 

Az emberiség folyamatosan elkényelmesedik. Ez legyen tiszta, hiszen minden ebbe az irányba tol minket teljes erejével, és nincs ez másképp az autóvásárlással sem. Ma már nem kell túrni a netet típushibákért, nem kell gondolkodni, tervezni, szabadságot kivenni, viaskodni az eladókkal vagy rossz időben a murván hanyatt fekve padlólemezt kopogtatni.

CSODÁLATOS KORBAN ÉLÜNK, homofisz vásárlás, YEAH!

Tahát, ha nem fukarkodsz, akkor ma már könnyen találsz olyan céget, aki leveszi a válladról a millió forintos súlyt, vagyis felelősség nélkül teheted fel a kezed és mondhatod, hogy nem értesz hozzá, hiszen annyi dolgod van az életben, hogyan is vághatnád pont a motordiagnosztikát, meg a többi bizbaszt.

Egy Google keresés az egész, a szakosodott cégek és szakemberek hada már vár, csak a helyzet dönti el, hogy a helyszíni állapotfelmérést választod, vagy egy fix autószerviz szolgáltatását.  

Fényképen minden tud jól kinézni. A valódi állapot - előzetes átvizsgálás nélkül - csak az első szervizlátogatás alkalmával derül ki.
Fényképen minden tud jól kinézni. A valódi állapot - előzetes átvizsgálás nélkül - csak az első szervizlátogatás alkalmával derül ki.

Mit mond a kereskedő?

ballo_marci
Balló Marcell követés

Én úgy látom, hogy végül minden autó ugyanannyiba kerül, csak az egyiket olcsóbban veszed meg és többet költesz rá, a másikat drágábban és kevesebbet. A gond akkor van, amikor drágán veszel szart és arra kell még milliókat locsolni. Na, az szívás.

A vásárlás előtti átvizsgálás nem hülyeség, a márkaszervizes átvizsgáláson kívül minden megoldást támogatunk.

Az eddig látottak alapján én úgy látom, hogy a helyszíni átvizsgálás gyors, személyesebb, ráadásul a munkájuk kizárólag erről szól, tehát a típusismeretük is sokszor kiterjedtebb. Ezzel szemben a fix szervizes állapotfelmérés olyan elemeket is magába foglal, mint a fékhatás-mérés, lengéscsillapító-mérés, kipufogógáz mérése, stb. Cserébe nagyobb szívás megszervezni, mert sok eladó nem hajlandó elvinni az autóját a kívánt szervizbe, miközben a helyszíni állapotfelmérő meg oda megy, ahova kérik.

Csakhogy, a többség még mindig AZT HISZI Ő LESZ A KIVÉTEL

Ők a sógort kérik meg, vagy az unokát, vagy a szomszédot, hogy menjen el velük autót nézni, hiszen a szemükben ők amolyan autós arcok, biztosan értenek is hozzájuk. Aztán egy helyett már két balek pingvinezik a kiszemelt paripa mellett, és végül annyit tudnak kibökni max, hogy Ahhh, jól el van takarva a motor.. meg nyomkodják az elektromos ablakok kapcsolóit. Ez a megoldás persze ingyen van, a koma nem kér semmit, cserébe nem is vállal mondjuk felelősséget, ha mégsem szúrta ki szemre az épp behugyozni készülő injektort. 

Az ilyen vásárlókat megérteni nem tudom, de sajnálni már annál inkább: a saját naivitásuk áldozatai, nem szándékosan teszik. Tudják, hogy van esély a szar autóra, de elhiszik, hogy majd ők lesznek a kivétel. De, csak lúzerek lesznek. 

DE VAN, AKI KÉR SEGÍTSÉGET, CSAK ROSSZ HELYRŐL KAPJA

Ők ismerik a dörgést, a saját képességeikkel is tisztában vannak, semmi kedvük az egészhez, ráadásul tudják, hogy a vásárlás előtti átvizsgálás egy létező szolgáltatás. Idejük viszont nincs, az internethez sem értenek különösebben, pánikból hirtelen végighívják az összes számot, majd azt bízzák meg, aki először felveszi a telefont. Így futnak bele a kínálat legaljába, mert ez a szakma bizony ugyanúgy felhígulni látszik, mint a szakács, vagy az asztalos. 

Az elért mókus persze órákon belül ráér, jön a profinak látszó kábelkéjével, a kínai OBD olvasójával, az ingyenes telefonos APP-jával, meg a show legfontosabb összetevőjével, a krémek krémével, a mindent vivő rétegvastagság-mérővel. A rétegmérő olyan, mint tésztának a bazsalikom. Ha ráteszed: olasz. Ha van mérője: profi állapotfelmérő.

Nem szégyen az, hogy nem értünk mindenhez.
Nem szégyen az, hogy nem értünk mindenhez.

Nem az a baj, hogy vannak kezdők, hiszen mindenki így indul. A gond az, amikor néhány szerelős videó után már profinak állítja be magát, ugyanazt a szolgáltatást hirdeti, ugyanazt az árat kéri, megveszi a menőnek tűnő kínai szettet, miközben lövése sincs semmiről.

Ők a szakértelem, a naprakész képzettség, a tapasztalat és a legális háttér hiánya miatt lényegesen nagyobb kárt tudnak okozni a naív vevőknek, mint egyedül tudnának ők maguknak. Ráadásul, mire bármi kiderül, addigra már késő. Az ilyen kóklerek a saját létezésükért sem vállalnak felelősséget, nemhogy a munkájukért. 

De miért hív valaki balekot?

A vásárlás dinamikája: autókat nézeget. Megtalálja az igazit. Fél, hogy elviszik. Tudja, hogy nem tudja. Át akarja vizsgáltatni mielőbb. Google. Hív. Hív. Hív. Hív. Az ötödik hirdető felveszi, ha szerencséje van profi, ha mégsincs, akkor kapkodásból beszopta. Vagyis a szolgáltató cégeknek ugyanúgy utána kell nézni, mint az autóknak, tehát mégsem ússzuk meg energia nélkül a sztorit. A Google hirdetések között mindenki egyenértékű, vagyis az egyszeri vevőnek fogalma sincs, hogy végül ki érkezik.

Avalon Bosch Car Service

Érdemes tehát időt szánni rá és biztosra menni, majd olyan szervizt választani, ahol nem ma kezdték. Ha nincs lehetőség mozgatni az autót, mert a nepper nem engedi, vagy az eladónak nincs ideje, akkor pedig azt a céget megbízni, amelyiknek évek óta a helyszíni átvizsgálásról szól az élete

a témával kapcsolatban Megkérdeztük a legjobbakat

Feltettük kérdéseinket a szakma éllovasainak és megkértük őket, hogy fejtsék ki véleményüket a konkurenciaharcról, saját szerepükről és a piac helyzetéről.

Levelünkre elsőként az Avalon Bosch Car Service ügyvezető-tulajdonosa, Sződi János úr reagált, aki úgy látja, hogy nagy biztonsággal mérik fel az autók állapotát és a hibákat szinte minden esetben kiszűrik. Az egyetlen kihívást a nehezen felismerhető zajok, morgások jelentik, melyekről nehéz megmondani, hogy pontosan milyen meghibásodáshoz fognak vezetni.

Válaszában azt is kifejti, hogy az átvizsgálás során a jármű műszaki állapotát vizsgálják, az okmányok és az egyedi azonosítók (pl.: alvázszám) valódiságát nem és azt is hozzáteszi, hogy az Avalon komplett audittal és minőségbiztosítási rendszerrel rendelkezik a munka teljes folyamatára, az ügyfeleik elégedettségének mérésére és a panaszkezelésre is. Munkájukért egyébként nem csak garanciát, de felelősséget is vállalnak az általános felelősségbiztosítási szabályok szerint, ami jó hír, sok helyen ez hiányzik. 

János észrevételei alapján sokszor azért fordul hozzájuk egy új ügyfél, mert a korábbi szolgáltatóval nem volt elégedett. Ilyen esetben gyakran kiderül, hogy az átvizsgáló valójában egy lelkes ismerős volt, vagy egy magát profiként prezentáló olcsó kókler. Jó hír azonban, hogy az Avalon szerint a piac folyamatosan tisztul, ugyanis egyre több olyan autókereskedő van, aki előszeretettel ajánlja a szolgáltatásaikat a vásárlóknak, bizalmuk jeleként gyakran futárral küldve az autót átvizsgálásra. Sőt, olyan partnerük is akad, aki meghirdetés előtt átvizsgáltatja az eladó autóit, így növelve a vásárlási kedvet a portéka iránt. 

János úgy látja, hogy előnyük a műhely, a ollós emelő és a műszaki vizsgasor adta lehetőségekben rejlik, hiszen így minden autót könnyen átvizsgálhatnak alulról, rázópadra tehetik, levehetik a motorvédőt, fékhatást mérhetnek, ráadásul az ügyfelek imádják amikor a kiszemelt autójuk alatt állva mutatják meg számukra, hogy mit tapasztaltak az átvizsgálás során.

DE MI VAN, AMIKOR AZ AUTÓT A HELYSZÍNEN LEHET CSAK ÁTNÉZNI?

Kérdéseinket feltettük az Autóvizsgálat.hu tulajdonosának, Varga Tibornak, aki a 2010-es években látta úgy, hogy hazánkban szinte senki nem foglalkozik használt autók helyszíni vizsgálatával, ezért vett egy nagy benzingőzt és a gázra lépett. Eleinte csak egyedül csinálta, de néhány éve már franchise rendszerben működnek, mára pedig túl vannak a 11000 átvizsgált használt autón. 

Tibor büszke rá, hogy a hazai piacon a nyolc éves múltjukkal jelenleg ők a legtapasztaltabbak és legnagyobbak a helyszíni autóvizsgálók világában, és fontosnak tartja elmondani azt is, hogy szerinte miért van ekkora igény a szolgáltatásra: 

"A kereskedésekben árult autók többsége ideiglenesen ki van vonva a forgalomból, vagy még nincs magyar rendszáma, ezért a közúton mozgatásuk nem lehetséges és szabályos (kivéve próbarendszámmal), valamint a kereskedésekben nincs kapacitás és idő a megvásárolni kívánt autókat szervizbe vinni, megvárni a vizsgálatot, majd visszamozgatni a kereskedésbe. Ráadásul a kereskedőknek rengeteg rossz tapasztalata van a márkaszervizes átvizsgálásokkal, mert ezekben a szervizekben gyakran a használt autó állapotát egy új kocsi állapotához hasonlítják és a javítási költségeket is heroin áron mérik." - írja válaszában Tibor. 

A szakember szerint a feloldhatatlan csavar egyetlen megoldása az, amikor az átvizsgáló megy az autóhoz, de azt is hozzáteszi, hogy számtalan speciális módszert kellett kidolgozniuk a szakszerű és biztonságos helyszíni munka érdekében. Ezeket nem lehetett megvenni a neten, hiszen évek kellettek hozzá és rengeteg terepen szerzett tapasztalat. 

Kissé kényelmetlen ugyan, de minden esetben megvizsgáljuk például a kocsi futóművét, padlólemezét, és minden alkatrészét, amit alapesetben egy csápos emelőn tennénk. Profi, gyári szintű diagnosztikai műszerekkel részletesebb diagnosztikát végzünk, mint a legtöbb szakszerviz, a festékréteg vizsgálattal pedig nem csak a karosszéria külső elemeit, hanem a vázszerkezetet is megvizsgáljuk, így minden esetben észrevesszük, ha korábban a bódé sérült. Megállapítjuk a sérülés mértékét is, ami azért fontos, mert nem mindegy, hogy a múltban meghorzsolták a sárvédőt egy rollerrel, vagy beköszönt a csomagtartóba a bolgár kamion. - folytatja levelét Tibor. 

Valamint fontosnak tartja azt is elmondani, hogy a vizsgálat végén minden esetben átbeszélik a vásárlóval a tapasztaltakat és tanácsot adnak a későbbi javításokra, vagy átverés esetén a menekülésre. 

SZERINTÜK IS HÍGUL AZ AUTÓS SZAKMA

Mindig örülünk, ha az autóvizsgálók piacán valódi szakember jelenik meg, viszont egyre gyakrabban tapasztaljuk, hogy korábbi építőipari vállalkozó, esetleg autótakarító (tényleg volt ilyen) gondolja úgy, hogy jó ötlet ezentúl autóvásárlási tanácsokat osztogatni és felelősen autókat vizsgálni. A piac ezen szereplői előbb-utóbb lemorzsolódnak, addig viszont beláthatatlan károkat tudnak okozni. Igyekszünk monitorozni a piacot és találtunk már olyan  ügyeskezű kóklert, aki egy éve még autómentésből élt, de az impresszuma szerint már 12 éve autókat vizsgál folyamatosan.

Tibor utolsó mondataiban még hozzáteszi, hogy a felelős átvizsgáláshoz elengedhetetlen a kiterjedt szakmai múlt, a továbbképzések folyamatos látogatása, a diagnosztikai műszerek mély ismerete, de leginkább az óriási tapasztalat. Számukra az autóvizsgálat nem hobby vagy játék, hanem hivatás. 

Vagyis, aki biztosra szeretne menni, az ne pazarolja a pénzét és idejét szakavatatlan balekokra. Keressen egy jól bevált, stabil üzleti hátterű, szakmailag elismert átvizsgálót. Náluk nem csak minőségi szolgáltatást kap, de a vállalkozási szerződésekre irányadó garanciát és felelősségvállalást is. A nyugalom és az eseménytelen autózás minden pénzt megér. 

Azt pedig mindenki eldöntheti magának, hogy a "gyorsreagálású" helyszíni átvizsgálásra vagy a további részletes hibafeltárási-autószerelési szolgáltatást is nyújtó műhelyes átvizsgálásra van éppen szüksége, illetve lehetősége. Egyikkel sem fog mellélőni, ha jól választ, a lényeg az, hogy ne ezen akarjon spórolni.  

Nektek mi a véleményetek?

Ti melyiket választanátok?