Itt az új uniós autótorta: már tisztán elektromosból is többet vettünk, mint dízelből

2023.11.24. 14:18

A részben vagy teljesen elektromos meghajtású modellek aránya 47 százalékra nőtt az idén, szemben a tavalyi 42 százalékkal.

Ez Európai Unióban 2023 októberében 14,6 százalékkal több új autót adtak el, mint 2022 tizedik hónapjában, ezen belül nagyot ugrott az elektromos autók értékesítése, de mellettük a hibridek is jól szerepelnek – idézte az Európai Autógyártók Szövetségének (ACEA) adatait a Reuters.

A teljesen elektromos meghajtású autók eladásai 36,3 százalékkal nőttek éves összehasonlításban, a hibridekből 39 százalékkal kelt el több, mint egy évvel ezelőtt. Ezzel az idei október volt a tizenötödik egymást követő hónap, amelyben bővült az ilyen autók értékesítése.

Az októberben eladott autók 14,2 százaléka volt teljesen elektromos meghajtású, sorrendben az október volt a harmadik hónap, hogy piaci részesedésük megelőzte a dízelekét. Összehasonlításképp: nyolc évvel ezelőtt, 2015-ben a dízelek adták az EU-s újautó-eladások felét. Ez az arány idén októberre 12 százalékra zuhant. 

Így nézett ki az európai "autótorta" 203 októberében. (Petrol= benzinesek, HEV=hibridek, BEV=tisztán elektromosok, Diesel=dízelek, PHEV=pluginek, Others=egyebek, például a gázzal hajtott autók) Forrás: ACEA
Így nézett ki az európai "autótorta" 203 októberében. (Petrol= benzinesek, HEV=hibridek, BEV=tisztán elektromosok, Diesel=dízelek, PHEV=pluginek, Others=egyebek, például a gázzal hajtott autók) Forrás: ACEA

Eközben az idei év első tíz hónapjában 53,1 százalékkal kelt el több villanyautó, mint az előző év azonos időszakában. Az eladott autókon belül a teljesen vagy részben elektromos meghajításúak 47 százalékos részesedést értek el. Egy évvel korábban még csak 42 százalék volt ez az arány.

A Volkswagen, Európa legnagyobb autógyártója hajszál híján 10 százalékkal növelte eladásait idén októberben a tavaly októberihez képest. A Stellantis és a Renault 11,3, illetve 24,3 százalékos pluszt ért el. A Tesla eladásai 150 százalékkal ugrottak meg az alacsony bázishoz képest. Az európai piacokon eladott villanyautók 12 százalékát gyártotta az amerikai cég.