Péntektől kaphatók a 2024-es pályamatricák (frissítve)

2023.11.30. 14:03

Annak, aki nem szeret alkalmanként pepecselni a "matricával" meg az on-line vásárlással, idén is kínálkozik kényelmes - ráadásul gazdaságos - megoldás az éves matricák elővásárlására. Aki rendszeresen közlekedik autópályákon, annak nagy eséllyel ez a legészszerűbb megoldás.

Ahogyan azt korábban megénekeltem, a rendszeres pályahasználathoz az éves jogosultság passzol a legjobban. Nemcsak gazdaságos, de kényelmes megoldás is, ráadásul elővásárlás keretében már holnaptól elérhetőek az éves országos- és vármegyei matricák. Első alkalommal vásárolva pedig nem 12, hanem 13 hónapig érvényesek (2024. január elsejétől 2025. január 31-éig). Azért az sem mindegy. 

Aki a személyes kapcsolatokban hisz, az az ügyfélszolgálatok felé is veheti az irányt.
Aki a személyes kapcsolatokban hisz, az az ügyfélszolgálatok felé is veheti az irányt.

A szerkesztőségünkhöz eljutott sajtóközlemény szerint december 1-jétől vásárolhatók meg a jövő évi autópályamatricák, amelyek ára - a vonatkozó rendeletnek megfelelően az idén augusztus éves inflációnek megfelelően - átlagosan 16,4  százalékkal emelkedik. 230 kilométerrel több útszakasz válhat fizetőssé, például az M0-s, de Békés és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében is fizetni kell majd egyes gyorsforgalmi utakon. (A cég tájékoztatásában eredetileg 18 százalék szerepelt egy elírás miatt, ezért korrigáltuk a cikket.) 

Az autopalyamatrica.hu szerint az autósok mindinkább az online vásárlásra térnek át és egyre népszerűbbek az országos, illetve a vármegyei matricák. Ez a két kategória egyre kelendőbb az autósok körében, az egész évet tekintve is egyre több fogy belőlük: idén már jóval több mint 2,5 millió darab, miközben 2020-ban alig 500 ezret vettek. Ezek többségét az éves matricák január 31-i lejárta előtt veszik meg, sőt, egyre többen már a január 1-i érvényességi idő kezdetét megelőzően, a december 1-én induló elővásárlás során.

Az autósok egyre inkább az online vásárlásra térnek át, amelynek a kényelem mellett számos más előnye is van.

Interneten nyilván gyorsabb és kényelmesebb a vásárlás...
Interneten nyilván gyorsabb és kényelmesebb a vásárlás...

Például rendszám alapján le lehet kérdezni, hogy az adott járműre van-e érvényes matrica, vagy a lejárat előtt értesítést kaphat a tulajdonos – ezzel a havi vagy 10 napos matricaesetében elkerülhetők a büntetések, amelyek mértékét egyébként hivatalosan még nem jelentették be.

Az autopalyamatrica.hu adatai szerint a vármegyei matricák népszerűsége ugrásszerűen megnőtt, amely leginkább annak köszönhető, hogy a 10 napos matrica arányaiban jobban drágult az elmúlt években.

A szakmai portál szerint az egynapos matrica jövő márciusi bevezetése sem rendezi át érdemben ezt a trendet, mert a személyautókra (és motorkerékpárokra) érvényes D1 kategóriában 5150 forintba kerül majd, miközben a 10 napos 6400, az éves vármegyei pedig 6600 forint lesz 2024-ben. Az uniós kötelezettségnek tehát eleget tesz a kormány, azonban az autósok igényének aligha – az ár ugyanis az EU által megszabott maximum, az éves matrica árának (57.260 forint) 9 százaléka. Az egynapos matrica árának meghatározása megegyezik a környező országok gyakorlatával.

Az autopalyamatrica.hu online kalkulátort fejlesztett, amellyel könnyedén kiszámolható, hogy milyen esetben milyen matricát érdemes vásárolni, emellett az oldalon minden, 2024-re vonatkozó információ egy helyen elérhető.

Az értékesítésből származó bevételekből országosan is jelentős útépítési és felújítási munkálatok zajlanak.

A felújítási és karbantartási munkálatok folyamatosak, az elmúlt hónapokban az M6-os pálya (viszonylag fiatal) útburkolatát is több helyen lecserélték.
A felújítási és karbantartási munkálatok folyamatosak, az elmúlt hónapokban az M6-os pálya (viszonylag fiatal) útburkolatát is több helyen lecserélték.

Magyarországon jövőre 230 kilométerrel bővülhetnek a fizetős útszakaszok így összesen már megközelítőleg 2 ezer kilométeres gyorsforgalmi úthálózaton kell e-matricát használni. Várhatóan fizetős lesz teljes hosszában az M0-ás, az M44-es a Lakitelek/Tiszakécske csomóponttól Békéscsabáig, az M30-as Miskolc észak és dél között, az M6-os Bátaszék és az M6-M60 csomópont közötti részén, az M4-es Jászberény és Abony-észak, illetve Abony-kelet és Szolnok-nyugat szakaszán, valamint az M76-os Balatonszentgyörgytől Keszthely-Fenékpusztáig. Mindez azt is jelenti, hogy jövőre már Jász-Nagykun-Szolnok és Békés vármegyékben is lesznek fizetős útszakaszok.

A statisztikák szerint a Pest vármegyei matricából fogy a legtöbb és évről évre növekszik az ezt vásárlók aránya.

2022-ről 2023-ra ugrásszerű, 25 százalékos bővülés történt és az autopalyamatrica.hu szakemberei arra számítanak, hogy növekvő tendencia jellemzi majd 2024-et is.

Ne feledjétek, aki közvetlenül a forrástól vásárol, az további összegeket spórolhat.