Rendszám nélkül: így lesz belőle szabadságharc, szó szerint

Egy tuningautós kálváriája

2024.08.29. 06:01

Azt mindenki tudja, hogy a rendszám kötelező tartozék a forgalomban résztvevő járműveken. Vannak azonban esetek, amikor ideig-óráig hiányzó azonosítóval közlekednek az autósok. Többnyire megússzák, akinek viszont nincs szerencséje, az komoly jogi következményekre számíthat.

Naponta látni a forgalomban olyan autókat, amelyeknek valamelyik (vagy éppen mindkettő) rendszámtáblája hiányzik. Jóvanazúgy, legyintenek sokan, úgyis van a szélvédőn regisztrációs matrica. Olvasónk a saját bőrén tapasztalta meg, hogy aki kockáztat az egyedi azonosítók hiányával, az néha nagyot bukik.

Nem mindegy, hogy miért hiányzik és ki szerelte le. A kép illusztráció.
Nem mindegy, hogy miért hiányzik és ki szerelte le. A kép illusztráció.

Banális történet olvasónké, az átlagos, 20 éves 1.9 TDI Golfot szerelemből vásárolta, a könnyű és olcsó tuningolhatóság volt a fő szempont. A szokásos chiptuning, egy kis xenon a fényszórókba, Akrapovič, szolid ültetés a sötétítés mellé, kis fogyasztás-nagy zene. Tudjátok. 

A forgalmiba viszont semmit sem jegyeztetett be, illegális tunerként vett részt a forgalomban. Sokáig nem is volt semmi probléma, az egyik éjszakai krúzolás során azonban belefutott a "finn módszerbe", aznap a szabálytalan világítótestekre vadásztak a hatóságok. Olvasónknak esélye sem volt kimagyarázni a parabolatükrös fényszóróba szerelt H.I.D. xenon rendszert. 

Be kellett volna íratni a forgalmiba az átalakításokat.
Be kellett volna íratni a forgalmiba az átalakításokat.

Nem aggódott különösebben, befizeti a bírságot és minden megy tovább a maga medrében. Ennél nagyobbat nem is tévedhetett volna. A Rendőrség a Közlekedési Hatóság szakembereivel együtt razziázott azon az éjjelen, olvasónk autóját alaposan átnyálazták. Annyi szabálytalan átalakítást találtak, hogy ott helyben bevonták a forgalmit, leszerelték a rendszámot, az autót pedig berendelték "soron kívüli" műszaki vizsgálatra.

Hivatalból ideiglenesen kivonva!

"Eskü, full gyári." Valaki ma forgalmi és rendszám nélkül fog hazamenni? A kép illusztráció.
"Eskü, full gyári." Valaki ma forgalmi és rendszám nélkül fog hazamenni? A kép illusztráció.

Olvasónk kardját vesztett lovagként poroszkált haza a hivatalos igazolással, odáig még használhatta az autót. Pár nap sebnyalogatást követően erőt vett magán, a hétvégén nekilátott a gyári állapot visszaállításának. A tuningőrült barátok segítségével hamar kész lett a művelet. Hétfőn irány a műszaki vizsgaállomás, az időpontfoglalás könnyen ment, nem honosításról volt szó. 

Előző este még tanakodott kicsit az odajutást illetően, tréler legyen vagy útvonalengedély? Előbbire nem volt keret, utóbbi nem lett volna meg másnap reggelre. Annyi baj legyen, gondolta, a vizsgaállomás úgyis csak 10 percnyi autózásra van a lakhelyétől, jó lesz az úgy rendszám nélkül is!

Ha jó lett volna, most nem olvasnátok ezeket a sorokat. Alig tett meg pár kilométert, újra ott villogott a visszapillantóban a "bütyköstaxi". Hova-hova, rendszám nélkül, hangzott el a kellemetlen kérdés. Olvasónk próbálta megmagyarázni a megmagyarázhatatlant, a rendőrök viszont egyáltalán nem hatódtak meg.

Ebbű' baj lesz, more! Itthon bárhol, bármikor belefuthatnak az autósok egy rutinellenőrzésbe.
Ebbű' baj lesz, more! Itthon bárhol, bármikor belefuthatnak az autósok egy rutinellenőrzésbe.

"Egyedi azonosító jellel visszaélés" bűncselekménye miatt feljelentették olvasónkat 

A helyzet tragikus hirtelenséggel fordult rosszra, pár hét múlva már a bíróságon kellett küzdeni a szabadság megóvásáért. Az ügyészség komolyan vette a dolgot, vádat emelt, a bíróság pedig megtárgyalta az ügyet. Olvasónk nem értette, hogy mi történik, ő csak a visszalakított autója rendszámát szerette volna visszakapni a műszaki vizsgát követően, hát hogy lett ebből büntetőbíróság? 

Az ilyen átalakításokból komoly jogi hercehurca kerekedhet itthon. A kép illusztráció.
Az ilyen átalakításokból komoly jogi hercehurca kerekedhet itthon. A kép illusztráció.

A bíróság - jogerősen - arra jutott, hogy olvasónk bűnös, mivel olyan dolgot használt fel (a saját autóját), amelynek egyedi azonosító jelét eltávolították. A bíróság szerint itt nem arról volt szó, hogy egy parkolási malőr miatt leesett a rendszámtábla, amit az autós nem észlelt. A dolog természete miatt az autós tisztában volt a rendszámok hiányával, ennek ellenére mégis részt vett a forgalomban, ez pedig bűncselekmény. 

A büntetés: másfél év szabadságvesztés két év próbaidőre felfüggesztve 

Minden remény oda, pár tuningalkatrész és egy felelőtlen döntés miatt bűnöző lett belőle, mehet a kaptárba guggolni, kesergett olvasónk. 

A történet azonban nem várt fordulatot vett

Az illetékes főügyészség rutinellenőrzés keretében átfutotta az ügy iratait. Nyugtalanító érzésük támadt, konzultáltak hát a Legfőbb Ügyészséggel. Itt valami tényleg nem kerek, ezt az ügyet felül kell vizsgálni, jött a válasz. Elkezdett derengeni a fény az alagút végén, csak ne dudáljon, kommentálta a történéseket az autós. 

Itt nem csak a rendszámot hiányolták a hatóságiak. A kép illusztráció.
Itt nem csak a rendszámot hiányolták a hatóságiak. A kép illusztráció.

A főügyészség felülvizsgálati kérelmet nyújtott be a Kúriához, ahol pozitív döntés született, napirendre tűzték az ügyet. A Kúria arra az elvi jelentőségű jogi kérdésre kereste a választ, hogy bűnöző-e, aki olyan gépjárművel közlekedik, amelynek a rendszáma azért hiányzik a járműről, mert azt korábban hatósági ellenőrzés során jogszerűen eltávolították a hivatalos személyek. Olvasónk szerencséjére a válasz nemleges volt. 

A Kúria szerint a személygépkocsi rendszámtáblája egyedi azonosító jel, amelynek jogellenes eltávolítása esetén az egyedi azonosító jel nélküli gépjárművel közúton történő közlekedés a gépjármű felhasználását jelenti, így az egyedi azonosító jellel visszaélés bűncselekményének megvalósítására alkalmas.

Viszont - a bűncselekmény járulékos jellege miatt - azt is legszögezte az ítélet, miszerint „Az ilyen elkövetési magatartás a bűncselekmény tényállásszerű megvalósulásának feltétele; hogy a rendszámtáblát, mint egyedi azonosító jelet jogellenesen távolítsák el.”  

Járulékos bűncselekmények

Olyan tiltott magatartások, amelyek önállóan is büntetendőek, de csak egy másik bűncselekményhez kapcsolódóan valósulhatnak meg. Emellett kizárólag egy más személy által megvalósított bűncselekménnyel összefüggésben jelenhetnek meg. 

A rendszám jogellenes leszerelése önmagában is bűncselekmény, ahogyan az ilyen autóval való furikázás is. Viszont ha az autós saját maga szereli le a rendszámot és utána közlekedik így az autóval, ez a két magatartás egységként kezelendő (ún. "látszólagos anyagi halmazat"), mert utóbbinak szükségszerű eleme az előbbi. Rendszám nélküli autózáshoz először le kell szerelni a rendszámot, na!  

Ha viszont az autós egyik családtagja távolítja el a rendszámot, akkor már két bűncselekményről és két elkövetőről van szó, mindkettő külön-külön vonható felelősségre. Az egyik a leszerelés, a másik a felhasználás miatt. 

Utóbbi viszont járulékos kapcsolatban áll az előbbivel, ha a leszerelést az arra jogosult (pl.: rendőr) végzi, akkor a rendszám nélküli közlekedés nem tud egy - más által elkövetett - alapbűncselekményhez kapcsolódni. Emiatt pedig nem is létezhet. 

Ha a rendszám eltávolítására nem jogellenesen, hanem jogszabályi felhatalmazás alapján, hatósági eljárásban kerül sor, az ilyen módon eltávolított rendszámtábla nélküli gépkocsival történő közlekedés az egyedi azonosító jellel visszaélés bűncselekményét nem valósítja meg, az csak szabálysértésnek minősül, szögezte le a bíró. 

Mint a pénzmosásnál: először kell valaki más, aki összepiszkolja (ellopja, elsikkasztja) a pénzt és beviszi a "mosodába". Ha ez kimarad, nem lesz mit tisztára mosni. 

Jogbiztonság vagy igazságosság? Optimális esetben mindkettő. Kép: index.hu
Jogbiztonság vagy igazságosság? Optimális esetben mindkettő. Kép: index.hu

a Kúria megváltoztatta a jogerős bírósági ítéletet, az autóst pedig felmentette a bűncselekmény vádja alól

Nemcsak a szabadságát óvta meg ezzel, de a büntetlen előéletét is. Mi ez, ha nem hepiend? Azt mindenképpen érdemes megyjegyezni az esetből, hogy rendszám nélkül soha, semmikor, semmilyen körülmények között nem érdemes közlekedni, mert addig jár a korsó a kútra...

Csőbe húzott a kereskedő? Szédítenek a szervek? Sunnyog a biztosító? Ha úgy érzed, hogy neked van igazad, de mégis lepattintanak a nagykutyák, jelentkezz és írd meg történeted KÉPEKKEL együtt a drtakacs@mail.totalcar.hu-ra.

Figyelem, csak akkor írj, ha elfogadod, hogy a történeted feldolgozhatjuk.