Tanulj mások hibáiból – Így ne veszítsd el a bónuszfokozatodat!

KGFB: bónuszmentés

2024.09.16. 06:06

Az ember alapvető ösztönei közé tartozik a gyűjtögetésre való hajlam is. Nincs ez másként a biztosítások terén sem, a gyűjthető bónuszokra és kedvezményekre mindenki örömmel bólint rá. Azokat viszont nem csak megszerezni nehéz, a megtartásuk is komoly erőfeszítésekbe kerül néha.

A kötelező biztosítás egy sajátos konstrukció. Amellett, hogy kötelezően választható "tantárgy" a kedvezményrendszere is bonyolult. Egyszerre kapcsolódik az üzembentartó személyéhez és a biztosított járműhöz. Ha valamelyik változik, könnyű elbukni a már megszerzett bónuszokat is. Járműváltás esetén egyszerű a matek: a régi helyébe az új autó lép, az üzembentartó (mint biztosított) változatlansága esetén pedig automatikusan átvándorol a megszerzett bónuszfokozat is. 

Aki nem figyel, az egy pillanat alatt bukhatja a több éves odafigyeléssel és balesetmentes közlekedéssel megszerzett jutalmát. 

Péter esete mindennapos. Újítani szeretett volna, de se ideje, se kedve nem volt hosszú hónapokat a keresgéléssel tölteni. Beadta hát régi autóját egy kereskedésbe, majd vett egy másikat, magánszemélytől. Mivel a leadott autó a nevén maradt (a kereskedő bizományos értékesítésre vette át) az új biztosítás A00 fokozatról indult. Nem baj, majd ha eladta a kereskedő a megunt vasat, átviszi róla a B10-es bónuszt - legyintett olvasónk.

Ha kereskedésbe adjuk az autót, akkor le van tudva minden is?
Ha kereskedésbe adjuk az autót, akkor le van tudva minden is?

Fél évig nem is gondolt a levetett közlekedőedényre, a biztosításával sem foglakozott. Később kiderült, hogy ez fatális hiba volt. Mire a kereskedő túladott a portékán, a biztosító - díjnemfizetés miatt - megszüntette a kötelező biztosítását. Péter ezzel csak akkor szembesült, amikor a régi autó bónuszát az eladását követően át szerette volna vinni az újra. A biztosító lepattintotta arra hivatkozással, hogy a díjnemfizetés miatt megszűnt szerződések kedvezményei nem vihetők tovább. 

Péter ezt kétkedve fogadta, ezért panaszt tett az illetékes Pénzügyi Békéltető Testületnél, szerinte a biztosító jogszerűtlenül nyelte le a B10-es bónuszt. A jogi útra terelés azonban nem hozta meg a várt áttörést. A grémium arra a megállapításra jutott, hogy a biztosító jogszerűen járt el, amikor a korábbi szerződés bónuszának átvitelét megtagadta. A KGFB törvény szerint ugyanis az autósnak úgynevezett "szerződésfenntartási" kötelezettsége van, amelynek megszegése esetén a KGFB díjnemfizetés miatt megszűnik, ilyen esetben pedig nem vihető át a bónusz besorolás sem az új autóra. 

Aki a kötelezettségeinek nem tesz eleget, az kedvezményekre sem jogosult

Tanulság: A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás nem szűnik meg és a díjfizetési kötelezettség sem szünetel azzal, hogy az üzembentartó az autót értékesítésre autókereskedésbe adja. Mindaddig, amíg új tulajdonosa nem lesz az autónak, a korábbi üzembentartó köteles gondoskodni az esedékes díjak befizetéséről. Ha ez elmarad, a szerződés az utolsó díj esedékességét követő 60. napon megszűnik (díjnemfizetés), az így véget érő biztosítás bónusza pedig örökre elvész. 

Dorina esete is sokak számára ismerős lehet, akik céges autót kapnak a munkáltatójuktól. Olvasónk munkahelyet váltott, amihez új céges autó is dukált. Végre letehette az akkor 16 éves benzines, három ajtós Ford Focust, az új dízel Skoda Octavia kombi praktikussága és fogyasztása pedig hamar meggyőzte: a kiszolgált csatalovat el kell adni. Az új tulajdonos örült az alkalmi vételnek, a KGFB szerződés ún. érdekmúlással szűnt meg. Jó lesz annak a B10-es bónusza majd, ha nem lesz már céges autó és újra venni kell valami használtat magáncélra - gondolta olvasónk. 

Mocskosul jó a kiállása, de háromajtósként nem a praktikusság éllovasa.
Mocskosul jó a kiállása, de háromajtósként nem a praktikusság éllovasa.

A jó dolgokat könnyű megszokni, Dorina három éven keresztül hajtotta a céges Octaviát, eszébe sem jutott, hogy valaha is megválna tőle. Az élet viszont máshogy osztotta a lapokat, az állás megszűnt, a céges autót vissza kellett adni. Olvasónk ott állt autó nélkül, szerencséje volt, az autóátvizsgálási szolgáltatásnak hála hamar rátalált az új igáslóra, a választás újfent egy ötajtós Skodára esett. 

A KGFB megkötésekor rég elfeledett Focusa egy jutalombonbont is olvasónk ölébe hullajtott: a B10-es bónuszt át lehet vinni az új autóra. Legalábbis Dorina ezt hitte. A biztosító viszont ezzel nem értett egyet. Szerinte az autós kifutott a jogszabályi időkeretből, a KGFB bónusza már nem menthető meg. Olvasónk nem értette, a Focusszal tizenhat-, a céges Octaviával három évig közlekedett balesetmentesen, az barátok közt is majd' két évtized. Hát hol itt az igazság? Nem hagyta annyiban az esetet, PBT elé vitte a jogvitát. Ott viszont kényelmetlen híreket kapott. 

A praktikum oltárán sok minden feláldozható, na de a KGFB bónusz is?
A praktikum oltárán sok minden feláldozható, na de a KGFB bónusz is?

A jogtudorok arról tájékoztatták, hogy a bónusz besorolás egyszerre kapcsolódik a gépjármű üzembentartójának személyéhez és a szerződéssel érintett gépjármű kategóriájához. A jelenlegi szabályozás szerint a bónusz rendszer a következő gépjárműkategóriákra terjed ki: személygépkocsi, motorkerékpár, autóbusz, tehergépkocsi, vontató és mezőgazdasági vontató. Dorina esetében pedig az időbeli korlát is fontos. 

Az előző kötelező biztosítással megszerzett bónusz besorolás új szerződésnél történő érvényesítésére kettő év áll rendelkezésre

Aki ezt túllépi, az visszavonhatatlanul elveszíti az évek során összegereblyézett kedvezményt. Hiába töretlen a kármentes előélete, az elmúlt három évben nem saját magának, hanem a munkáltatójának gyűjtögette a bónuszokat, a sajátja pedig elveszett. Olvasónk mérhetetlenül csalódott, ha ezt tudta volna előre, mindenképpen vesz egy magáncélú autót a 24 hónapos határidő lejárta előtt. Most viszont már késő, kezdheti elölről a "pontgyűjtést".

Érdemes résen lenni, a bónuszátvitellel összefüggésben nem csak a biztosítók tudnak hibázni, autósként sem árt tisztában lenni a vonatkozó korlátozásokkal. 

Csőbe húzott a kereskedő? Szédítenek a szervek? Sunnyog a biztosító? Ha úgy érzed, hogy neked van igazad, de mégis lepattintanak a nagykutyák, jelentkezz és írd meg történeted KÉPEKKEL együtt a drtakacs@mail.totalcar.hu-ra.

Figyelem, csak akkor írj, ha elfogadod, hogy a történeted feldolgozhatjuk.