Meleg autók nyitott tetővel

2006.01.23. 07:53
Autóbuzinak lenni egy dolog, létezik azonban egy egész különleges közösség, a francia buzi autóbuzik. Ők választották meg a 2006-os év meleg autóját. A teljes listában több versenyző helyezése várható volt, de sok a meglepetés.

Megnézhetjük a csapatot , kis tabló Aldrin, Franck, Pascal, Dominique és a többiek képével. A nyitóoldalon a legfontosabb idei események, az áprilisi Happy Way , az októberi Rainbow Tour beharangozója, de a vezércikk az Év Meleg Autója választás végeredményét ismerteti.

Franciaországban meleg autóbuzinak lenni jó. A Ledorga rendes évi autós túráin olyan különlegességek vonulnak el, mint egy 1969-es sárga Jaguar E Type, egy '54-es Rolls Royce Silver Dawn, egy évvel későbbi Bentley Continental vagy az autózás történetének egyik legfontosabb francia mérföldköve, a Citroёn Traction Avant.

Klasszikus szépségek, cápa Citroёn, vagy a papucs Alfa Spider, és csodás csótányok, mint egy 1956-os Renault 4CV, Daimlerek és Buickok - a klasszikus rali, tehát autóstúra lényege, hogy az autó legyen különleges, és persze meleg a személyzet.

Az effajta találkozók a '90-es évek óta rendszeresek Európában. Van, hogy a holland társklub, a GCCC szervezi, vagy a brit GCCG, esetleg a francia GAC vagy a német Queerlenker. Ezenkívül van a Ledorga saját rendezvénye, az Elegance Cruise , nagyjából hasonló alapokon.

A Ledorga szavazása természetesen nem tekinthető reprezentatív melegmintának, nekem legalábbis az a benyomásom, hogy a veteránautós melegek inkább afféle ínyenc részhalmaz. A szavazásban egyaránt szerepeltek hétköznapi modellek és elérhetetlen luxusautók, de őket a rendes év autója választás autós újságíró zsürijével ellentétben nem befolyásolta az ár-minőség arány.

És most lássuk a 2006-os Gay Car Of The Year győzteseit! 1.: Aston Martin DB9 kabrió. Hogy miért pont ez, fogalmam sincs. Hogy milyen autókra kattannak rá a melegek, a legutóbbi évmelegautója-választáson viszonylag egyszerűnek tűnt. Keménytetős kabriók és feltűnő sportautók.

Oké, a DB9 kifejezetten feltűnő sportautó, ráadásul kabrió, de a Ferrari F430 Spider se egy Fabia kombi. És kabrió! És mégse! Dettó, mint a Lamborghini Murciélago Roadster, ami csak 21. lett. (A 2003-as melegautó-választást jegyző Club Auto Rainbow honlapja üzemel ugyan, de azóta nem frissítették.)

Második egy, a heterók utolsó mentsvárának hitt márka, az Alfa Romeo újdonsága, a Brera. Szép, dögös, jó, most ezzel mit vitatkozzunk?