Ripley és a megahernyók

2007.09.15. 09:41

A kezelőknek tartanak csapatépítést a gépekkel, ahelyett, hogy a döntéshozókat kenegetnék libamájjal? A középvezetőt sem kérdezik meg, Mondeót vagy inkább Passatot szeretne szétpörgetni. Az építőiparban ekkora demokrácia lenne?

Demokrácia nincs, de van kötbér és szervizköltségek, nem mindegy, hogy a dózerét gyűlölő kezelő piszmog a munkával és elhanyagolja a gépet, vagy boldogan tolja a homokot, ezért számít új gép beszerzésekor a közvetlen felhasználók véleménye, ebben megerősítettek a bajnokság döntősei is. Az először 15 éve megrendezett, EB-re minősítő versenyen elért helyezéseket a munkáltatók is elismerik, ennek okai szintén a kötbérben kereshetők.

A tállyai kőbányában annyira megdöbbentünk a Tokaj-hegyaljába vájt Teotihuacán-on, hogy elbambulva nem a személygépkocsiknak kialakított úton terepeztünk le a verseny helyszínére, de ez a próbatétel csak a lent parkoló ültetett BMW M3-as láttán lett gyanús. Felelőtlenség a Totalcar részéről egy nőt és egy jogosítványmentes férfit elengedni egyedül, ilyen messzire. A völgyben darazsak köröztek, a sok sárgára jöhettek át a szőlőszemekről, de itt csak fél kilós cseppekben fröcsögő gépzsír volt, cukros lé sehol.

A nehézgépek precíz célszerszámok, nem kell a hormontermelésre hatniuk, mégis nyálcsorgatva rohangáltunk köztük. Mert nehezek és nagyok. A jelenlévő gépek közül a 988H gumikerekes rakodó volt a legnagyobb, létráin és kerekein komplett játszótér terül el. Ezzel nem versenyeztek, ritka jószág, három van belőle az országban. Az ötven (50) tonnás virágszálat 18 literes, soros hathengeres motor hajtja, a Lambó-addikt Orosz Péter V12-es motort tippelt bele, én, a fogalomnélküli, egy soros négyhengerest is elegendőnek tartottam. 1000 lóerő és 2000 Nm jön ki belőle, és ha a 20 centi vastag gumi defektet kapna egy éles kavicstól, 3 millióért lehet venni rá újat. 2000 üzemóránként muszáj cserélni a garnitúrát. A 7 m 3-es kanál hidraulikáját 470 liter olaj keni, a gép 130 millióba kerül, de téligumi-szett nem jár hozzá.

Alien 2

De a nehézgépek közül leginkább Ripley Power Loader-e kellene az Alien 2-ből. Azzal lehet alien-királynőt is alázni, ami elengedhetetlen funkció egy építkezésen, különösen az LV-426-on. A Power Loader is természetesen sárga, pár fekete mélygarázs-csíkkal, lássa a tetű alien, mibe csúszik bele. Ha nem látta 1986 óta, itt megnézheti .

Az Alien vs. Ripley feat. CAT a filmtörténelem egyik legjobb gépesített jelenete, de csakis a Kopps-ban hossztengelye körül szaltózó békés XC70 után.

A rakodógépet és a dózert már gyerekkorom óta felismerem, dömperem nekem is volt, de azt itt tudtam meg, mi az a homlokrakodó és a mélyásó. A homlokrakodó kanala elöl, a gép homlokán tevéenykedik, a mélyásó pedig le tud nyúlni akár 40 méterre is. Ahogy a nehézgépek között a kombi egy árokásó és rakodó, egyben. Kiváló stratégiai érzékkel a fogalmak tisztázása után kérdeztem rá a nehézgépkezelés ismerkedési értékére. „Nézd, te se tudsz semmit ezekről a gépekről, gondolhatod, hogy a többi csaj sem.”

Akkor egy kicsit átmentem a kotrógépet megmászó kisgyerekekhez. A kis lánctalpas kotrógépet Péter is kipróbálta, ezen versenyeztek a gyerekek is. A nagy követ nem könnyű felmarkolni a kanállal, legalább olyan összetett mozdulatsor, mint megfogni valamit a kezünkkel, ami csak látszatra olyan egyszerű.

Nehézgépek mozgóképen

Orosz Péter

Markolózni tényleg nem könnyű. Nézze meg, ahogy esetlenül rángatjuk a hidraulikát!

H.264 (640x360, 51 MB) | WMV (640x360, 52 MB) | DivX (640x360, 80 MB)

A versenyzők között Nagy Antal még fapados MTZ traktorra épített nagyvasakon, BH-n és EO-n kezdte. Azok a gépek strapabírók voltak, de nem joystickkal működtek, hanem izomerővel és lassan. Ahol ma olyanokkal dolgoztatnak, onnan elmenekülnek a kezelők. Amikor a 2004-es bajnokságon először ült modern gépbe az rögtön kiugrott a kezei közül, de a következő évben már bejutott az első tizenötbe. Nehézgépkezelő gyerekének lenni jó, kisfiát a Jani bácsi lányával együtt – nagyon helytelenül – a markoló kanalában hintáztatta, de ez még egy másik világban volt.