Sporthétvége, egyfelől

2005.05.02. 11:14

Két ralis esemény is rázta a májusfát a hétvégén. A hazai inkább csak az előkészületeibe szólt bele, de a nemzetközi keményen odapattintott neki, mikor már peckesen állt.


Hol is kezdjem? Melyikről meséljek először? Kezdjük az ob-val, az talán érdekesebb. Ott tartottunk ugye, hogy Eger után megláttuk, micsoda izgalmaknak nézünk elébe. Janika - a hatszoros - visszatért, és kemény csatát vívott Turival - az egyszeressel -, amit végül is a technika kacska ujja döntött el a hatszoros javára.


Az azonban egyértelműen látszott, hogy nagy csatáknak nézünk elébe, és elég valószínű, hogy kettejük meccse dönti majd el a bajnoki címet. Amibe persze a papírforma ördöge simán beleszólhat, akárki más javára, hiszen nagyon az erős az élmezőny. A hagyományos csütörtöki prológgal kezdődött a 12. Vredestein Rallye a miskolci salakmotoros arénában. Itt még a teljes mezőnyt megcsodálhattuk, akik aztán apránként majdnem teljesen elfogytak a szombati célig.

A prológot Ifj.Tóth nyerte a kicsit átdizájnolt Peugeot 206 WRC-vel, alig két tizeddel a legendásan prológmenő Asi előtt. Aztán aludni ment a 126 versenyzőpáros. Péntek reggel már pontosan tudták, hogy hat gyorsasági fog várni rájuk, de azt szerintem kevesen tudták, hogy mindössze 97-en látják meg az esti Parc Fermét.

Janika kezdett bele a hasításba a leggyorsabban, az első két gyorsot megnyerte, pedig a mögötte tépők se aludtak. Turi Tamás érkezett másodikként az első szervizparkba, és hátránya Janika mögött 3 másodperces volt, és az után levők is eléggé hézagosan álltak. Az első tíz WRC-i közé két A8-as fért be, és a tizedik helyezett már ekkor több mint egy perces hátrányban volt.

A szerviz után rögtön át is alakult ez a sorrend, mivel Turi autóján elrepedt a váltóház, elfolyt az olaj. A mindössze 28 perces szerelési idő alatt nemhogy kicserélni, de még szinte lebontani sem tudták az összesült váltót, feladták. Janika négy gátlót cseréltetett, aztán vehetett egy nagy levegőt mikor látta, hogy Turi nem rajtol előtte a következő gyorson. Kicsit talán vissza is vett a tempóból, hiszen a következő három gyorsból egyet tudott nyerni, bár így utólag ismerve a szombat reggelt, még az is lehet, hogy már ekkor akadozott a technika.


Merthogy szombat reggel, az élen állva, 10 másodperccel Benik Balázs előtt még lenyomta az első gyorsot de, annak céljában leadta a menetlevelet, mert a váltója szétesett. Így került Benik Balázs az élre, aki eddig is stabilan autózott a 2.-4. hely között. A verseny során négyszer tudott a leggyorsabb lenni, és ez bőven elég volt, hogy megnyerje a futamot.

A mögötte alakult sorrend ám az igazán érdekes. Rengetegen kiestek a versenyből, és már úgy nézett, ki hogy N2-es autó is lesz az első tízben, aztán mégse. A WRC-újonc Bútor Róbert higgadt Octavia WRC-kezeléssel - három gyorsasági győzelem - és komoly gond nélkül érkezett be másodiknak. A félig a sivatagból, de leginkább álomból érkező Tagai testvérek a harmadiknak gurították be Octaviájukat.


A kiesettek közé került Asi is, aki emberemlékezet óta nem állt ki műszaki probléma miatt, most úgy tűnik, ennek is eljött az ideje. Hideg Krisztián nyerte ezt a kategóriát, aki az állandó külföldi fellépések mellett tudott szakítani egy kis időt, elverni a hazai ellenfeleket. Mellesleg az abszolút negyedik helyet is elcsípte. Mögötte Botka Dávid lett a második - A8-ban - hátránya viszont közel 4 perc volt Kishideg mögött.

A többi kategória is megtizedelődött, talán a kisebb N-es autókat nem viselték meg annyira a pályák, bár onnan is fogyogattak. A részletes gyorsasági eredmények és különféle statisztikák megtekinthetők a TotalCar közreműködésével üzemelő Yokohama Rallylive oldalon.


Teljes végeredmény egyelőre nincs hivatalosan, mert a verseny után óvást nyújtottak be az N3-as kategóriát rendre fényévekkel nyerő Hadik András Opel Astra OPC-je ellen. Motorbontás lett az ellenőrzés, és bár gyakorlatilag nem találtak semmi szabálytalant, mindössze a dugattyúk nem hasonlítottak a technikai bizottság által elképzeltekre, így kizárták a csapatot. Ők viszont fellebbezéssel éltek, így az ügy még folyamatban van.