Sok nehéz bajnoki pont

2006.05.30. 16:47

A túraautó-bajnokság futamain nyomon követhettük, mennyit számít a pluszsúly. Az a tapasztalat, hogy nagy hendikeppel nem nyerni, de pontot szerezni is nehéz. A bajnokságnak nagyon jót tesz a hendikep rendszer, de Yvan Muller, aki Oscherslebenben 75 kg pluszsúllyal vág majd neki a hétvégének, nem biztos, hogy örül ennek.


Yvan Muller 75 kilót visz magával Oscherslebenbe

Yvan Muller kénytelen lesz hozzászokni, hogy a versenyautója jóval nehezebb, mint a többieké. A francia pilóta jelenleg vezeti a tabellát, amihez ugye sok pontra van szükség, a bajnoki pontok és a jó helyezések mellé pedig az FIA WTCC szabályai szerint komoly pluszsúly is jár. A szabály értelmében a bajnokjelölt 75 kilós ballaszttal az autójában lesz kénytelen abszolválni a soron következő oscherslebeni viadalt.

Mivel a pluszsúly nem haladhatja meg a 80 kilót, Mullernek nem sok vesztenivalója van, akármilyen jól szerepel, már csak 5 kilót akaszthatnak a fülére. Brands Hatchben James Thompson, Muller csapattársa is meglehetősen jól szerepelt, így az ő Leonja is nehezebb lesz, méghozzá 55 kilóval, ami körönként jó fél másodpercet is ronthat a köridőn.


Andy Priaulx nem szerepelt valami fényesen legutóbb, előtte viszont brillírozott, és még mindig azt nyögi: a BMW 320si 50 kilós hendikeppel érkezik majd a németországi versenyre. Priaulx nagyot hibázott Brands Hatchben , és így nehéz helyzetbe került, mert legerősebb ellenfele, Yvan Muller most elhúzott a bajnokságban, hendikep ügyében viszont nem olyan nagy a különbség. Egyelőre tehát a francia vezet, de hosszú még a szezon, bármi megtörténhet. Még az is lehet, hogy a nevető harmadik csak később lép a színre.

Hendikep a WTCC-ben
az oscherslebeni versenyhétvége előtt

Yvan Muller, SEAT Léon: 75 kg
James Thompson, SEAT Léon: 55 kg
Andy Priaulx, BMW 320si: 50 kg
Gabriele Tarquini, SEAT Léon: 40 kg
Rickard Rydell, SEAT Léon: 40 kg
Alain Menu, Chevrolet Lacetti: 35 kg
Jörg Müller, BMW 320si: 25 kg
Dirk Müller, BMW 320si: 20 kg
Augusto Farfus, Alfa Romeo 156: 15 kg
Jordi Gené, SEAT Léon: 5 kg
Peter Terting, SEAT Léon: 5 kg