2023.05.14. 11:33

A korunkat pontosan meg lehet határozni, és ki lehet fejezni egyetlen számmal, ehhez a számhoz általában olyan fogalmakat szokás rendelni, mint a felnőtt, a gyerek, esetleg az öreg vagy a fiatal. Ezek a fogalmak azonban sokkal kevésbé egyértelműek olyankor, amikor valamilyen játékról van szó, hiszen millió olyan felnőtt van a világon, aki megőrül a játékokért, különösen a Legókért. Egy vagyok közülük, úgyhogy összeszedtem egy pár olyan Lego járművet, aminek bármikor bérelt helye lenne a polcomon.

Nagyon érdekes dolog, hogy mennyire nem egyértelmű, hogy mi számít felnőttes viselkedésnek. Szépen lassan mindenki eljut oda az életben, hogy maga fizeti a számláit, saját háztartást vezet, munkába jár. Ezek mind a felnőttség velejárói, hiszen egy ponton túl senki nem segít a gyerekként unalmasnak, félelmetesnek és bonyolultnak tűnő dolgok résmentes kivitelezésében.

Ugyanakkor ott vannak a játékok, amiket már gyerekként is nagyon élveztünk, és sokunk számára ezek jelentősége az eltelt évekkel nemhogy nem csökkent, hanem egyenesen nőtt. Ennek több oka is van: egyrészt az évek alatt felhalmozott tudásunkkal sokkal érdekesebbnek tűnnek a miniatűr dolgok műszaki megoldásai, jobban értjük, hogy miért különleges egy többszázezres modellautó.

Másrészt a stresszes, kötelező teendők és rengeteg munka mellett a boldogság csodálatos szigete lehet az, amikor mindezt elhajíthatjuk a fenébe, és önfeledten szórakozhatunk újra. Ez sokféle játékra igaz, de a Legóra különösen, mivel az még egy hatalmas, egyedi pluszt is ad. Nem csak csodálni lehet egy valaki által megtervezett, legyártott és összerakott produktumot, hanem az alkotás és a megismerés élménye is azé, aki a kis kockákból végül megépít egy tárgyat.

Nem hiszem, hogy létezik olyan, hogy legjobb Lego szett, mert mindenkinek más fog nagyon tetszeni, és szerencsére van is miből válogatni. Éppen ezért ez egy igen szubjektív lista, a kedvenc Lego járműveimmel, de erős a gyanúm, hogy sokan fogtok benne találni olyat, ami tetszeni fog, esetleg meg is van. Következzen a hét kedvenc szettem, két szentimentális ráadással a végén.

1. Land Rover Defender – 10317

Kezdjük is a listát egy olyan készlettel, ami mostanában jött ki, de már most borítékolható, hogy évtizedek múlva is ott lesz a legkívánatosabbak között. A hivatalosan is felnőtteknek szóló, hatalmas Defender abszolút telitalálat, minden részletében tökéletes. Nyilván egy igazi verzióban is szögletes formavilágú autót sokkal könnyebb kockákkal leképezni, de ez semmit nem von le az értékéből.

A készletből egy régi Defender 90-es áll össze, a tervezőknek pedig óriási plusz pont jár azért, hogy nem elégedtek meg magával az autóval. A kultikus angol terepjáró ugyanis kapott egy rakás plusz kiegészítőt, olyanokat amiket sokan az igazira is felszerelnének. Van gallytörő, működő csörlő és rogyásig pakolt tetőcsomagtartó benzineskannákkal és szerszámkészlettel.

A tökéletes színösszeállítású, világoszöld, fehér tetejű Defender, kiegészítők nélkül is elképesztően arányos és ötletes. Nem nehéz elveszni a részletekben: az első sárvédők íves kialakítása, az első lámpák, vagy épp a tankbetöltő mind hibátlanul sikerültek. Valószínűleg a Legónál is érezték, hogy a 2336 elemből álló szett nagyon állat lett, ennek megfelelően az árát megkérik: bő 100 ezer forintot kérnek érte.

2. DeLorean DMC-12 - Back to the future – 10300

Semmiképp nem maradhat ki a Vissza a jövőbe filmek mechanikus főhőse, vagyis az időgéppé alakított DeLoreant mintázó szett sem. Az autó már önmagában is pazarul nézne ki, de kihagyott ziccer lett volna, ha nem fűzik fel a filmre. Így is tettek. Ráadásul úgy tervezték meg a Lego DMC-12-t, hogy a szettből az autó mind a három filmes verzióját össze lehessen rakni.

A forma itt is elég könnyűvé tette a dizájnerek munkáját, hiszen az autó igazából sem tartalmaz sok ívet. Ugyanakkor az arányokat és az apróbb megoldásokat akár még el is ronthatták volna, de szerencsére nem így történt. Nem csak az autót, a filmes részleteket is gyönyörűen kidolgozták: az áramszedős, a maga alá forduló kerekű, repülő és a piros felnis vadnyugati verzió is csodálatosan részletes.

A hatalmas, összesen 1872 elemből álló készlethez még pici Brown doki és Marty McFly is jár bónuszként, és szerencsére 1,21 gigawatt se kell ahhoz, hogy működésre bírjuk.

3. Audi Quattro S1 – 76897

Nem csak egy hatalmas és baromi drága készlet lehet hibátlan: itt van például az Audi Quattro, ami a Speed Champions széria része, és újkorában fillérekért adták. Ahogy a Defender esetén is, úgy az Audinál is helyzeti előnyből indultak a dizájnerek, hiszen a német versenyautón viszonylag kevés az gömbölyű felület, így sokkal kevésbé bonyolult szögletes elemekből előállítani.

Nehezítésként azonban ott volt az, hogy a szett kicsi, így még az igazi autó szögletessége ellenére is lehetett volna aránytalan a Lego-változat. De nem, a Quattro nagyon szépen visszaadja az eredeti autó arányait, nem tűnik furcsának semmilyen nézetből.

Különösen ügyesen oldották meg a toldatokat, a szélesítéseket és a hátsó szárnyat is. A legjobb részlet mégis a hat darab első kiegészítő fényszóró, amiket végtelenül egyszerűen, de hibátlanul oldottak meg. A 250 darabos szetthez még pici Walter Röhrl is járt, és pár éve az ára mindössze párezer forint volt.

4. Lego City lakóautó – 60057

Sokszor méltatlanul mellőzött darabok a kisebb szettek, úgyhogy most folytassuk egy szintén nagyon olcsó, de annál bájosabb készlettel. Ez jóval kevésbé látványos, mint a többi darab, az egyszerűsége miatt mégis nagyon csípem. A City szériába tartozó lakóautóból – és lakókocsis szerelvényből – sokféle készült az évek alatt, a kedvencem egy régebbi változat, a 60057-es cikkszám alatt futó, simán csak Camper Van névre hallgató készlet.

Azért imádom az ilyen egyszerű szetteket, mert ezeknél mutatkozik meg igazán, hogy mire képes a kreativitás, hiszen extra kicsi helyen kell nagyon ötletesnek lenni. Ez a kis lakóautó például mindössze hat kockányi szélességű, tehát a beltérben mindössze négy kocka szélességű hely marad, mégis nagyon ügyesen megoldották a berendezését. Van ágy, asztal, székek, sőt, még tévé is, a lakóautó oldala pedig kinyitható, hogy mindezt közelebbről is megszemlélhessük.

Az aranyos Camper Van külseje is remek: imádnivalóak a retró színek és dekorációk, és szerencsére az arányokkal is minden rendben. A kedves, 195 darabos készlethez még egy – a tetőre is feltehető – piros kenu és két figura is jár. Amikor még elérhető volt, ezért a szettért is csak pár darab ezrest kellett leszurkolni.

5. Technic Mack Anthem – 42078

Sokan nem szeretik annyira a Technic szetteket, hiszen ott a forma olykor kevésbé kidolgozott. Ez azért van, mert ezeknél nem feltétlenül a külső a lényeg, hanem az, hogy legyen bennük pár nagyon érdekes, működő funkció, aminek a működési elve is jól látszik. Főleg az extrán műszaki érdeklődésű arcoknak szóltak mindig, akik élvezik, ha egy Lego szinte él, és sok részlete mozgásba hozható.

Ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy ezek a készletek bénán néznek ki, sőt: például ez a Technic Mack Anthem teherautó fergetegesen jól mutat. Maga a vontató nem is tűnik annyira Technic-nek, hiszen szinte teljes a kaszni, nem nagyon lehet belelátni. A mokány teherautó önmagában se lenne rossz, de az igazi durranás a konténerszállító pótkocsi.

Utóbbira elképesztően király – és elég bonyolult – mechanika került, amivel a szállított konténert le lehet pakolni a pótkocsiról a beépített karokkal. Arról sem feledkeztek meg, hogy ilyenkor az egész instabillá válhat, ezért rakodás előtt működésbe lehet hozni a talpakat is, amik stabilizálják a nagypótot. Impozáns és nagyon érdekesen működtethető szett, ami a maga idejében relatíve olcsó is volt, hiszen hiába áll 2595 elemből, mindössze 35-40 ezret kértek érte. Remek deal, ha engem kérdezel.

6. UCS Millennium Falcon – 75192

Technikailag ez is egy jármű, ezért nem hagyhatom ki a Star Wars rajongók legvágyottabb szettjét, az Ultimate Collector Series Millennium Falcont. Az egész Star Wars széria legikonikusabb űrhajója, ami 12 parsec alatt tette meg a Kessel utat, Legóként is eszeveszettül király darab. Persze, úgy kicsit könnyebb látványosat alkotni, ha nincs megkötés, és az egyik legnagyobb, és legdrágább szett lehet a végeredmény.

Ahogy azt ilyenkor sejteni lehet, a készlet tökéletesen kidolgozott, az Ezeréves Sólyom minden apró részletét gondosan megtervezték. De nem csak a külsővel foglalkoztak: az űrhajó komplett belseje is mesterien kimunkált, a filmben is szereplő helységeket csodásan megcsinálták. Jár a készlethez 8 figura is: többek között természetesen öreg és fiatal Han Solo, Leia hercegnő, Chewbacca, sőt még Lando Calrissian is.

A készlet egyébként tényleg gigantikus: 7541 elemből áll, a kész űrhajó pedig 84 centi hosszú és 56 centi széles. Megdöbbentő számok ezek, amik mellé egy brutális árcédula is társul: a Lego Millennium Falconok legnagyobbikát 250 ezer és 300 ezer forint közötti összegért lehet hazavinni.

7. Chevrolet Camaro Z28 – 10304

A Chevy Camaro szerintem az egyik legjobban sikerült Lego autó az utóbbi időkből, így itt a helye a listán. Nem csak arról van szó, hogy gyönyörűen oldották meg a részleteit, hanem arról is, hogy mennyire ötletesen személyre szabható a végeredmény.

A külső remek arányú és nagyon szépen kidolgozott: különösen szépen csinálták meg a térben kicsit beljebb ülő fényszórókat és a középről a lámpák felé haladó hűtőrácsot. De a felnik, az első toldat és a hátsó kacsaszárny is remek lett. A kétszínű, bordó-piros belsőért és a V8-as motorért se nehéz lelkesedni.

A pluszpont mégis azért jár, mert a fekete autóra háromféle csíkozás is szerelhető, sőt, a tető levehető, így tetszés szerint lehet belőle kabrió vagy kupé is. Az 1456 elemből álló, lenyűgöző Camaróért is mélyen a zsebébe kell nyúlnia annak, aki úgy dönt, hogy mindenképp szeretne egyet magának: nagyjából 70 ezer forintot kérnek érte.

7+1. Technic daru – 8460

Ígértem két plusz készletet a végére, amik szigorúan szentimentális szempontok mentén kerültek a listára, hiszen meghatározták a gyerekkoromat. Elsőnek itt a második nagy Lego szettem, vagyis a darus Technic teherautó.

Ebben főleg az a különleges, hogy pneumatikusan, levegővel mozgatható a daruja. Ezt úgy kell elképzelni, hogy a teherautót átszövik a kis csövek, amibe egy pumpával lehet levegőt juttatni, az pedig két munkahengert működtet. Két kapcsolóval lehet állítani, hogy épp felemelni, vagy leengedni szeretnénk a darukart.

De nem csak ez baromi érdekes: a daru kihúzható, és köteles mechanikával mozgatható a kampója is, sőt az egész darutorony forgatható. A hat kerékből négy kormányzott – egyszerre működnek –, illetve az egész teherautó letalpalható. Utóbbiak meg is emelik, így az összes kereke felemelkedik a levegőbe.

Bár mindössze 850 elemből áll, a formája pedig elég egyszerű, egészen elképesztő, hogy mi mindent bele tudtak építeni, ráadásul a kilencvenes évek elején. Aki ilyet szeretne, annak talán jó hír, hogy annak ellenére sem igazán drága szett, hogy régi és érdekes: külföldi oldalakról 40 és 70 ezer között beszerezhető.

7+2. Model Team Giant Truck / Black Cat – 5571

A legvégére hagytam azt a szettet, ami az abszolút kedvenc marad, amíg világ a világ, hiszen ez volt az első nagy Lego, amit megkaptam ajándékba. A Model Team széria egyértelmű zászlóshajója volt a gigantikus, csőrös kamion, ami a maga idejében a Lego legnagyobb készlete volt.

Az 1757 elemből álló, félméteres teherautó könnyfakasztóan gyönyörű darab, olyan elképesztő részletekkel, mint az állítható ülések, a rejtett szerszámkészletek, vagy épp a hatalmas, V8-as motor. A rendes alváz köré épülő kamiont már a kilencvenes években is páratlan igényességgel tervezték, összerakni is maradandó élmény.

Az 1996-ban kiadott, Black Cat becenevű kamion ma már gyűjtői csemegének számít, és ha néha felbukkan egy eladó, az többszázezerért cserél gazdát. Én soha nem fogom eladni, hiszen közel 25 éve megvan, és számomra felbecsülhetetlen értéket képvisle. Ha bővebben is érdekel ez a készlet, illetve a hozzá tartozó sztori, itt írtam róla régebben.