20 csodálatos Ferrarit rejtett az összeroskadt raktár

2023.06.18. 06:11

Azt gondolhatnánk, hogy ma már elmúlt az igazi barn findok ideje, már összes igazán érdekes autóra rátaláltak valahogy. De úgy tűnik, hogy mégse: most például egy csodás, 20 autót számláló Ferrari-gyűjtemény került elő. Még 2004-ben a Charley hurrikán döntötte össze a tárolóhelységet, ahol a Ferrarik laktak, később pedig máshova transzportálták őket.

A megfáradt építmény összeomlása nem tett jót az autók állapotának, több közülük csúnyán megsérült, már a masszívabb raktárba is így kerültek. Ezután az a furcsa dolog történt, hogy egyszerűen megfeledkeztek a patinás gyűjteményről, egészen mostanáig.

Az összesen 20 darab Ferrarit valamikor augusztusban fogja árverése bocsátani az RM Sotheby's, a kollekciót Lost and found néven érdemes majd keresni. Fontos, hogy külön-külön fogják értékesíteni a Ferrarikat, az árak pedig széles skálán fognak mozogni: a szakértők azt mondják, hogy lesz olyan autó, ami pár tízezer dollárt, vagyis pár millió forintot fog érni, de lesz olyan is, ami már dollárban is hét számjegyű, vagyis sokszázmillió forintos áron cserélhet gazdát.

A szomorúbb állapotú darabok közé tartozik az összegyűrt papírgalacsinra hasonlító, 1954-es Ferrari 500 Mondial Spider Series I. Újként egy milánói kereskedő, Franco Cornacchia vette, és a Scuderia Guastalla csapat versenyzett vele. A szép múlti Ferrari sajnos borzalmasan szomorú állapotban van, így reméljük, hogy aki megveszi, a felújítás mellett dönt majd.

A gyűjtemény része még egy 1964-es Ferrari 250 GT/L Berlinetta Lusso, aminek a külseje azért lehet igen ismerős, mert nagyon hasonlít az überdrága 250 GTO-ra. Egy kimondottan szép állapotú példányról van szó, ami szerencsére nem esett áldozatul a hurrikán tombolásának.

Érdekes darab az 1978-as 512 BB Competizione is, amiből összesen három darabot készített fel a Ferrari úgy, hogy megfeleljenek az IMSA előírásainak. Ez itt az egyik. Az összesen alig 1,1 tonnás versenyautó 5 literes motorját 460 lóerősre húzták. Az IMSA GTX kategóriában a North American Racing Team pilótái tolták neki teljes erővel.

Van még tetősérült 365 GT 2+2, patent állapotú Testarossa, utcai 512 BB, alukasznis 275 GTB/6C, 410 Superamerica Coupe Series I és egy rakás egyéb nyalánkság. Ez a patinás Ferrarik már csak a megfelelő vevőt keresik, aki augusztus közepén tehet rájuk egyenként ajánlatot, amikor az RM Sotheby's meghirdeti őket.

Egyébként érdemes végigpörgetni a galériát, ugyanis minden autóról beleraktam pár képet, illetve az adott Ferrari típusát is beleírtam. Ha ennél bővebb esztétikai élményre vágysz, akkor az aukciós oldalon külön-külön minden autót meg tudsz nézegetni egyesével.

Forrás: RM Sotheby's