A Négyajtós, a NagyUtazó és a Megváltoztatott

2007.10.03. 02:37

A mellékesen bemutatott GranTurismo és a meghívott Quattroporte kombinációra ráragadtam, és lelkesen szaladtam a Hungaroringre.

A két sztárvendég érkezése előtt különböző korosztályú és súlycsoportú Ferrarikat és Maseratikat lehetett gusztálni. A Pininfarina szereplőválogatáson az őszintén brutális fekete Testarossa és F430-asok mellett a 612 Scaglietti a maga hatalmas kerek farizmaival csak nagyseggű háttértáncos szerepét kaphatta volna. A Scaglietti képe is más, tágra nyitott, csodálkozó szemeivel kifejezetten nőies, semmi lehengerlő agresszió.

Kedves mosolya megtévesztő, mert a négyszemélyes, közel öt méter hosszú, 1800 kilós ördögráját 12 hengeres motorja 4,2 másodperc alatt gyorsítja százra, és 320-szal tud repeszteni. A nyolchengeres, másfél tonnás F430 két tizedmásodperccel lealázza, de attól még a Scaglietti is bepréseli a levegőt a hörgőkbe, hogy fékezéskor egy nagy nyerítéssel szakítsa ki az ott felgyülemlett cuccal együtt. A szélvédő összeröhögése után nem rágódtam többet a szupersportkocsik értelmén. Fül-orr-gégészek akár fel is írhatnák a Ferrarorum hangulatjavítót, köptető mellékhatással.

Korhatár nélkül. Már kitisztult tüdővel bambultam, amikor egy csinos, de nagyon idős olasz bácsit támogattak az egyik felhevült autóhoz és besegítették. Stefano Acanfora 1914-ben született, aznap ült először Ferrariban. A második világháborúban harctéri fotográfusként dolgozott, így nagy meglepetések már nem érhetik, de egy kíméletes Ferrari-kör rá is nagy hatással volt.

Szívem csücske, a Quattroporte kilógott a sorból, de még lapos rokonai között sem esetlen óriáshangyász. A szlalompályán billegett, oda nem való. Gazdája szerint kiválóan lehet vele rejtőzködni, a többségnek fogalma sincs, hogy a kéttonnás testet a 400 lóerős V8-as motor 5,2 másodperc alatt lendíti százra.

A Quattroporte minden szögből más karaktert mutató arca pofátlanul beint a többi autónak, ehhez képest minden fércmunka. Nem vízben oldódó formaterv, elsőre valóban fel sem tűnik a tudatlanoknak. Aztán leesik az álluk, mert a Quattroporte állatiassága zsigerekig hatol. Oldalról vaksi, csak élesen levágott ormányát nyújtja előre élelem után szimatolva.

Orra hegyéről apró szaglómirigy lóg le. Szembeszállva vele érzékeny orrát féltve visszahúzza és hatalmasra tátott szájában villogtatja a nyelvébe döfött háromágú szigony-piercinget. Távol ülő vizenyős szemeinek üressége elhanyagolt pszichopatára utal. Páncélozott teste távol tartja a kellemetlenkedőket, de úgysincs igazi ellenfele egy sima modorú orrszarvú-gepárd hibridnek.